Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cum se explică creșterea numărului alegătorilor din Moldova, în timp ce populația scade

5 sep. 2023,, 14:30   Societate
3285 0

Toți cei născuți pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv locuitorii din regiunea transnistreană, sînt înscriși în registrul electronic al alegătorilor.

Cetățenii sînt documentați activ în prezent, iar datele lor sînt incluse în listă, creșterea numărului celor cu drept de vot fiind din contul cetățenilor din stînga Nistrului, transmite Noim.d cu referire la tv8.md.

Astfel a explicat Pavel Postica, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC), creșterea constantă a numărului de alegători, în timp ce populația din țară este în scădere. Declarația a fost făcută în cadrul talk-show-ului "Новая неделя" cu Anatolie Golea de la TV8.

Prezentatorul emisiunii a remarcat că, conform registrului de stat al alegătorilor, în Moldova sînt înregistrați 3.300.805 cetățeni cu drept de vot. Și suma este cu 17.517 mai mare decît era la 1 ianuarie 2023. Pe de altă parte, numărul populației descrește în fiecare an.

Directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan, invitat al emisiunii, a precizat că moldovenii plecați în străinătate nu sînt lipsiți de dreptul de vot și rămîn să figureze pe liste.


Totodată, Pavel Postica a amintit că, în prezent, documentarea locuitorilor din stînga Nistrului a devenit mai activă.

„Dacă luăm în considerare aceste cifre, trebuie să ne amintim că avem cel puțin 270.000 de locuitori ai regiunii transnistrene, care continuă să fie documentați, pentru că în regiunea transnistreană trăiesc peste 270 de mii de oameni. Nu contează dacă noi controlăm sau nu acest teritoriu. sînt cetățeni de jure ai Republicii Moldova”, a precizat vicepreședintele CEC.

Potrivit acestuia, principala creștere a numărului în listelor alegătorilor este legată tocmai de particularitățile de înregistrare și de procesul de documentare a locuitorilor din regiunea transnistreană.

La rîndul său, Igor Boțan a precizat că înregistrarea alegătorilor este automată și sînt incluși toți cetățenii.

„Moldova are o regulă pasivă pentru înregistrarea cetățenilor. Te-ai născut, ai 18 ani, statul este obligat să te înscrie în registrul electronic. Și cînd spunem că avem 3,3 milioane de alegători, asta înseamnă că avem atît de mulți cetăţeni din Moldova cu drept de vot. Avem cetăţeni care locuiesc în Transnistria, dar pe listele electorale rămîn şi cetăţeni care pleacă în străinătate”, a precizat Boțan.

1
3
1
1
25

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?