X 
Arşiţa stiri: 182
Jocurile Olimpice stiri: 141
Transnistria stiri: 1455

Cum poți obține un permis de conducere internațional în Moldova

19 dec. 2021,, 06:00   Societate
20744 0

Noi.md continuă să răspundă la cele mai populare întrebări.

În ultima perioadă, cititorii noștri se interesează tot mai mult cum pot obține un permis de conducere european și ce documente sînt necesare pentru aceasta. Răspundem astăzi la toate întrebările despre preschimbarea permisului de conducere în rubrica Întrebări-răspunsuri.

Unde pot fi înlocuite/restabilite permisele de conducere?

Serviciile de înlocuire și restabilire a permiselor de conducere sînt disponibile în mai multe oficii ale Agenției Servicii Publice din capitală. În special, acestea sunt oferite de centrele multifuncționale din Chișinău 2, Chișinău 3 și Chișinău 4, precum și la Secţia înmatriculare a transportului şi documentare a conducătorilor auto nr.10 (Strada Calea Ieșilor 14) și nr. 11 (Strada Socoleni 1). Anterior, în Chișinău, permisul de conducere putea fi înlocuit doar la birourile Agenției situate pe strada A. Pușkin, 42 și strada Salcîmilor, 28.

Ce acte sînt necesare pentru preschimbarea permisul de conducere?

1. actul de identitate, iar în cazul în care actul de identitate este altul decât cel aprobat prin Legea nr. 273-XIII din 9 noiembrie 1994 privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, însăși actul de identitate și copia acestuia;

2. cererea-tip, semnată de solicitant (anexa nr. 1);


3. adeverința medicală a conducătorului de vehicul şi a candidatului pentru obținerea permisului de conducere (Formularul nr.083/e), care certifică starea de sănătate, calitățile fizice și aptitudinile necesare unui conducător de autovehicul;

4. chitanțele de plată a taxelor respective;

5. permisul de conducere obținut anterior la autoritatea competentă a Instituției publice „Agenția Servicii Publice”

6. cazierul contravențional, eliberat de autoritățile polițienești competente, privind lipsa restricțiilor asupra dreptului de a conduce vehicule, în cazul în care în cadrul procedurii de documentare cu permis de conducere, la verificarea automatizată a solicitantului prin intermediul evidențelor respective ale Ministerului Afacerilor Interne, se indică asupra prezentării obligatorii a acestui document".

Totodată, conform prevederilor pct. 182 din Regulamentul cu privire la permisul de conducere, organizarea și desfășurarea examenului pentru obținerea permisului de conducere și condițiile de admitere la traficul rutier, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 1452 din 24.12.2007, " În caz de pierdere, furt sau distrugere, precum şi în cazul schimbării numelui titularului permisului de conducere emis de autoritatea competentă din Republica Moldova, pentru persoanele care deţin permise de conducere de modelul DL-2008, DL-2015 si DL-2019, cu statutul valabil în SIA ,,Registrul de stat al Conducătorilor de Vehicule", la restabilirea/preschimbarea permisului de conducere nu se solicita suplimentar adeverința medicală a conducătorului de vehicul şi a candidatului pentru obținerea permisului de conducere (Formularul nr. 083/e), care certifică starea de sănătate, calitățile fizice și aptitudinile necesare unui conducător de autovehicul, prevăzută la pct. 17 lit. e), în limitele termenului de valabilitate a permisului eliberat anterior. În câmpul 12 („Restricții”) al permisului de conducere se vor indica datele din permisul eliberat anterior. ".

Care este procedura de validare a permisului de conducere peste hotare?

Permisul de conducere internațional este valabil pentru conducerea vehiculelor în trafic internațional numai în cazul deţinerii permisului de conducere național al Republicii Moldova. Pot fi documentaţi cu permis de conducere internațional titularii permiselor de conducere naționale ale Republicii Moldova, de modelele care la momentul adresării sunt în vigoare in Republica Moldova, sunt supuse evidenţei în Sistemul informațional de stat „Registrul de stat al conducătorilor de vehicule” și care dețin statutul „valabil”.

Procedura de validare peste hotare a permiselor de conducere se efectuează conform legislației naționale ale țării respective.
Statele-membre ale UE recunosc reciproc și preschimbă permisele de conducere, eliberate de către autoritățile altor state membre ale UE, fără examen, deținând o bază de date comună privind permisele de conducere eliberate.

Ce acte sînt necesare pentru eliberarea unui permis de conducere internațional?

• actul de identitate;
• cererea-tip, semnată de solicitant;
• permisul de conducere național al RM de model DL 2008 și DL 2015, cu statut valabil și cu condiția că asupra acestuia nu sunt aplicate restricții;
• dovada achitării tarifelor pentru serviciul prestat.
Se admite perfectarea permisului de conducere internațional prin intermediul reprezentantului (în bază de procură).

Notă: De menționat că migranții moldoveni aflați temporar sau permanent peste hotare urmează să parcurgă procedura de preschimbare a permisului de conducere moldovenesc pe cel al țării în care își au reședința, conform acordurilor bilaterale existente de regulă în dependență de țară după 3-6 luni.

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав