Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Cum cooperează organizațiile de căutare cu poliția pentru a găsi persoanele dispărute

19 feb. 10:25   Societate
1513 0

În Moldova, în caz de necesitate, poliția atrage cetățenii și organizațiile de căutare în căutarea persoanelor dispărute, pe baza unor instrucțiuni clare.

Despre aceasta au relatat Aliona Dragomirețcaia, șefa Secției Siguranță Minori din cadrul Inspectoratului General al Poliției, și Roman Volhv, conducătorul detașamentului de căutare COD, în cadrul emisiunii "Без галстуков cu Alexandru Stahurski" de la postul de televiziune N4, relatează Noi.md.

După cum a explicat Roman Volhv, între organizația sa și poliție nu există o cooperare oficială. Dar există un articol care conferă Ministerului Afacerilor Interne dreptul de a coopera cu societatea civilă, cu orice cetățean individual, cu orice organizație publică, locală, în căutarea persoanelor dispărute în circumstanțe nepenale. Cînd vine vorba despre persoane dispărute în circumstanțe penale, căutarea acestora este de competența exclusiv a poliției.

De asemenea, acesta a menționat că organizația sa, atunci cînd afirmă că poate, este dispusă să ajute sau să coopereze cu poliția, vorbește întotdeauna despre găsirea persoanelor dispărute în circumstanțe non-penale. Și ei au găsit deja 500 de astfel de persoane, inclusiv copii, cetățeni adulți, inclusiv cetățeni străini. În special, a fost găsit un cetățean american dispărut, iar organizația COD a avut ocazia să coopereze cu ambasada americană din țara noastră.

Roman Volhv a explicat că, pentru a începe operațiunile de căutare, organizația sa trebuie să primească o cerere din partea părinților și a rudelor, un formular completat, care nu conține date cu caracter personal, dar care descrie circumstanțele dispariției, situația și locul dispariției. În același timp, este obligatoriu să fie depusă o cerere direct la poliție, deoarece, în caz contrar, agenții de căutare nu vor începe căutările.


Șeful organizației de căutare COD a declarat că experiența și cunoștințele pe care le-a acumulat de-a lungul a peste 20 de ani, precum și experiența acelor persoane cu care colaborează, care ajută pe bază de voluntariat, le permit să acționeze cît mai eficient în acel moment.

El a atras atenția în mod special asupra faptului că la Academia de Poliție din Moldova nu există așa o disciplină precum căutarea persoanelor dispărute în circumstanțe non-penale.

"Aceasta nu există. Știu pentru că organizația noastră cooperează cu Academia de Poliție, am încheiat un acord de colaborare cu aceasta privind anume această disciplină. Li s-a părut un lucru interesant â să ne implice în acest domeniu, pentru că avem multă experiență în acest sens", a declarat Roman Volhv.

El a precizat că, atunci cînd polițiștii caută un infractor, totul este clar. Există urme, amprente, unele probe. Și în ceea ce privește criminalitatea, poliția lucrează eficient ,există specialiști competenți care găsesc infractorii și îi aduc în fața justiției.

Dar în ceea cec privește găsirea persoanelor dispărute în circumstanțe care nu sunt de natură penală, experiența este importantă, în special atunci cînd este vorba despre un "fugar" - o persoană care a fugit de bună voie și trebuie căutată - sau despre copii mici.

Organizația de căutare COD, atunci cînd află că un copil mic a dispărut în vreun sat, primul lucru pe care îl face este să verifice toaletele, pentru că în multe cazuri la sat încă se folosesc toalete din lemn și nu au un closet sigur.

Șeful organizației de căutare a dat exemplul unui băiat care a fost căutat timp de trei zile de întreaga țară, fiind implicate resurse uriașe ale țării și ale statului.

În cele din urmă, s-a dovedit că acel copil, care a fost căutat timp de 3 zile de întreaga țară, s-a înecat în toaletă și s-a aflat acolo toate aceste 3 zile. El a fost găsit abia cînd a ieșit la suprafață.

Roman Volhv a spus că organizația sa de căutare exista un voluntar care avea o sondă eco scumpă, în valoare de 2000 de euro, ceea ce poliția nu avea, deoarece era vorba de un sat și primul lucru pe care îl fac întotdeauna căutătorii acolo este să verifice toaletele. Dar, din păcate, nu li s-a permis să ajungă acolo la timp, deoarece nu a existat cooperare cu poliția.

La rîndul său, Aliona Dragomirețcaia a explicat că există legea, care este respectată de poliție, există instrucțiuni clare în care este indicat cine poate fi prezent la locul crimei și cine nu.

"Chiar și voluntarilor pe care îi implicăm în anumite cazuri, le putem permite să participarea, dar nu în toiul anchetei, deoarece există o lege pe care o respectăm. |Noi cooperăm cu toată lumea. Dacă avem un singur scop, asta este deja bine, iar scopul comun este de a ajuta copilul. Părintele poate apela și la detectivi privați pentru a găsi copilul, dar mai întîi trebuie să se adreseze la poliția. Iar noi avem instrucțiuni clare pe cine avem dreptul să implicăm. Cooperăm cu multe organizații", a subliniat ea.

1
0
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?