Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Criza gazelor: R. Moldova trebuie să negocieze în primul rînd la nivel de prim-ministru sau de președinte

18 oct. 2021,, 08:17   Societate
2578 3

Prețul la gaz este geopolitic, iar autoritățile de la Chișinău trebuie să ofere mai multă transparența privind negocierile cu Gazprom, mai ales că sîntem în prag de iarna.

O spun unii analiști politici, care insistă că țara noastră trebuie să găsească și soluții de alternativă, întrucît sîntem dependenți de Moscova. Declarațiile au fost făcute aseară, în cadrul emisiunii, Întreabă Ghețu.

„Prețul la gaze și toată problematica gazului este geopolitică curată. În circumstanțele actuale, pe piața internațională, în situația actuală din țară astăzi Chișinăul are șanse să negocieze un preț bun cu GazPromul? Foarte simplu, opinia mea cu GazPromul, nu există nicio șansă pentru că GazPromul aplică gazele ca armă politică și geopolitică și noi sîntem azi priviți de Federația Rusă și de ministrul de Externe, Lavrov, ca fiind asociați cu Ucraina împotriva intereselor Federației Ruse, pe Crimeaa și pe alte subiecte”.

„Republica Moldova trebuie să negocieze în primul rînd la nivel de primministru, sau de președinte. În al doilea rînd, cum și a spus dl Mihăieș, să nu să se implice în unele conflicte internaționale. Este a doua variantă despre care dl Mihăieș vorbește,ca să cumpărăm gazul din România. Cu cît ne va costa acest gaz să-l luăm prin România? Va costa cu mult mai mult decît 700, pentru că iarăși, sînt negocierile România cu GazPromul. România s-a oferit să ne ajute și noi nu trebuie să refuzăm propunerea României și apelez la Maia Sandu să accepte oferta României pentru că e unica variantă posibilă, pragmatică. Nu că există o ofertă, este vorba despre deschiderea acestei țări, împreună cu Guvernul României în ajutor R. Moldova”.

„Noi avem o capacitate de a negocia și a veni cu argumente în partea părții ruse. Important ca acest dialog să meargă nu doar cu Federația Rusă, dar în același timp cu România, și UE, iată să înțelegem complexitatea dialogului care trebuie să aibă loc. Sper foarte mult că o să le ajungă și cunoștințe și caracter pentru că de asta depinde viitorul Republicii Moldova. Pentru prima dată în istoria R. Moldova e o echipă care nu poate fi penetrată sper eu, nu poate fi penetrată de la spate cu mită, așa cum au fost toate guvernările fără excepție pînă acum. Toată problema gaz se lămureau prin culioace și cheisuri și prin conturi în offshore”.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?