Consiliul Audiovizualului a aprobat Metodologia de monitorizare a discursului de ură

26 mai. 16:45   Societate
2376 1

Consiliul Audiovizualului (CA) a aprobat astăzi Metodologia de monitorizare a discursului de ură ce se bazează pe două instrumente internaționale folosite în procesul de evaluare și sancționare a discursului de ură – Planul de acțiune Rabat și triplul test al Curții Europene a Drepturilor Omului (CtEDO).

Planul de acțiune Rabat include: contextul social şi politic, statutul vorbitorului, intenția de a incita audienţa împotriva unui grup țintă, conținutul şi forma discursului, amploarea diseminării acestuia şi probabilitatea de vătămare, inclusiv iminenţa.

În același timp, fiecare caz potențial trebuie examinat din perspectiva triplului test CtEDO: restricțiile dreptului la libertatea de exprimare trebuie să fie prevăzute de lege; restricțiile trebuie să se bazeze pe unul dintre scopurile legitime ale legii; restricțiile trebuie să fie strict necesare şi proporționale cu obiectivul urmărit.

Metodologia are la bază Ghidul pentru evaluarea și prelucrarea cazurilor de discurs de ură Combaterea discursului de ură în media audiovizuală din Republica Moldova, elaborat de Consiliul Europei cu susținerea Uniunii Europene ca parte a asistenței oferite CA.

Codului serviciilor media audiovizuale este singura lege organică din Republica Moldova care reglementează discursul de ură într-o variantă extinsă (articolul 1) şi stabilește sancțiuni clare pentru acest tip de discurs în programele audiovizuale.


CA poate aplica amenzi de la 40 000 de lei până la 70 000 de lei pentru prima încălcare, de la 70 000 de lei până la 100 000 de lei pentru încălcări repetate, şi retrage licența de emisie după aplicarea graduală a sancțiunilor, pentru astfel de conținuturi.

0
0
0
0
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Cum apreciați activitatea Serviciului 112, mai ales, în contextul intemperiilor?