X 
Eurovision stiri: 492
Transnistria stiri: 1304

Comisia Unificată de Control s-a reunit la Bender: Problemele în zona de securitate, pe agendă

21 ian. 2022,, 12:15   Societate
1986 3

Joi, 20 ianuarie, membrii Comisiei Unificate de Control s-au reunit la Bender. S-a discutat pe marginea problemelor existente în zona de securitate, cele mai stringente fiind legate de asigurarea liberei circulații a cetățenilor.

Delegația Republicii Moldova a reiterat că destabilizarea situației este provocată prin acțiunile abuzive ale așa-numitor „grăniceri” și altor structuri de forță subordonate Tiraspolului, a căror prezență în perimetrul de responsabilitate al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii este contrară Acordului moldo-rus semnat la 21 iulie 1992. Totodată, a atras atenția la anumite carențe în modul de funcționare a grupelor de observatori militari care complică documentarea fiecărei abateri de la regimul stabilit.

În context, delegația Republicii Moldova a amintit despre o decizie agreată de toți participanții Comisiei Unificate de Control, fixată în protocolul din 13 ianuarie 2017. Prin acea decizie, părțile au considerat necesar să creeze, în termen de trei luni, un mecanism de monitorizare a situației aplicabil în caz de agravare a acesteia.

Avînd în vedere că decizia din 2017 a rămas nerealizată pînă în prezent, delegația moldovenească a propus readucerea acestui subiect pe agenda oficială a Comisiei, cu inițierea elaborării unui document care ar eficientiza mecanismul existent de monitorizare a Zonei de Securitate.

Această propunere, promovată pe parcursul mai multor luni, nu este susținută de delegația transnistreană care acoperă abuzurile structurilor de forță ale Tiraspolului în Zona de Securitate.


Și la această reuniune de lucru, exponenții Tiraspolului s-au opus includerii subiectelor de actualitate pe ordinea de zi, fapt pentru care ședința ordinară a fost amînată cu o săptămînă.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre protestele fermierilor?