X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4032

Chișinăul, îngrijorat de creșterea efectivelor structurilor de forță ale Tiraspolului la Bender

13 ian. 2022,, 15:05   Societate
2257 1

Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control își exprimă îngrijorarea în legătură cu creștere unilaterală a efectivelor structurilor de forță ale Tiraspolului în orașul Bender, declarat prin actele misiunii de pacificare drept raion cu regim sporit de securitate.

Astfel, la 11 ianuarie curent, un grup de așa-numiți „grăniceri” din subordinea „mgb”-ului de la Tiraspol au fost observați de polițiștii moldoveni în preajma stației de cale ferată „Bender-2”. Echipați în uniforme, „grănicerii” împiedicau libera circulație a cetățenilor, supunîndu-i abuziv controlului actelor.

Observatorii militari au fost solicitați la fața locului pentru documentarea acestor acțiuni. Potrivit autorităților moldoveneștei, însă procedura de coordonare a deplasării observatorilor militari a fost tărăgănată de reprezentanții Tiraspolului pînă cînd „grănicerii” au părăsit locația în care se aflau ilegal.

În asemenea circumstanțe, delegația Republicii Moldova a evidențiat importanța elaborării unui mecanism eficient de monitorizare în Zona de Securitate și aprecierii acțiunilor așa-numitor „grăniceri” care destabilizează situația în perimetrul de responsabilitate al Forțelor Mixte de Menținere a Păcii, însă exponenții Tiraspolului s-au opus includerii acestor subiecte pe ordinea de zi a ședinței CUC.

Nu au atins consensul nici copreședinții Comisiei desemnați din partea Republicii Moldova, Federației Ruse și regiunii transnistrene, care s-au întrunit separat pentru consultări suplimentare.


Din motiv că Tiraspolul continuă să blocheze examinarea problemelor stringente pe platforma Comisiei Unificate de Control, în lipsa unei agende aprobate, ședința ordinară a Comisiei a fost amînată.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?