X 
Transnistria stiri: 1394
Eurovision stiri: 502

UPDATE: Cîți cetățeni au semnat petiția în apărarea Stadionului Republican

24 oct. 2018,, 17:46   Societate
26739 22

UPDATE 24 octombrie - Petiția a fost semnată de peste 3300 de cetățeni.

UPDATE 26 iulie - Petiția a fost semnată deja de peste 2800 de cetățeni.

UPDATE 25 iulie - Petiția a fost semnată deja de peste 2700 de cetățeni.

UPDATE 24 iulie - Petiția a fost semnată deja de peste 2600 de cetățeni.

UPDATE 23 iulie - Petiția a fost semnată deja de peste 2500 de cetățeni.

UPDATE 21 iulie - Petiția a fost semnată deja de peste 2300 de cetățeni.

15:50 - Petiția a fost semnată deja de peste 2000 de cetățeni.

13:30 - Petiția a fost semnată deja de peste 1800 de cetățeni.

11:20 - Petiția a fost semnată deja de peste 1500 de cetățeni.

09:43 - Pe rețelele de socializare ia amploare petiția, în care cetățenii solicită ca soarta Stadionului Republican să fie hotărîtă de popor. Pînă în momentul de față sub ea și-au pus semnăturile circa 1400 de cetățeni care se pronunță împotriva construcției pe locul acestui imobil a noului sediu al Ambasadei SUA.


Reamintim că la 18 iulie, în cadrul ședinței Guvernului Moldovei a fost adoptată hotărîrea privind lichidarea fostului Stadion Republican și transmiterea teritoriului în proprietate privată, în vederea construcției ulterioare a unui complex de clădiri ai Ambasadei Statelor Unite ale Americii în RM.

Această știre i-a surprins pe mulți locuitori ai orașului Chișinău. Mult timp chișinăuienii au sperat că Guvernul va putea identifica mijloace pentru restabilirea Stadionului. Speranțe mari au fost puse pe diverși investitori care ar putea propune un proiect ce presupune crearea unui spațiu public modern, unde locuitorii capitalei și-ar petrece timpul liber și s-ar recrea.

Însă Guvernul a decis altfel: să lichideze ceea ce a rămas și să transmită teritoriul pentru construcția sediului Ambasadei.

Autorii petiției au menționat că chișinăuienii își exprimă un dezacord categoric cu această mișcare a conducerii țării și înaintează un șir de prevederi care trebuie de discutat cu societatea civilă.

În opinia lor, în primul rînd, soarta Stadionului Republican care are un rol important în viața locuitorilor orașului Chișinău, fiind un loc public, ar trebui să fie hotărîtă doar de locuitorii RM printr-o modalitate legală: audieri publice; dezbateri deschise transparente; un referendum pentru orăș; și alte modalități de exprimare democratică a voinței.

Orășenii cărora le pasă au declarat că consideră imposibilă transmiterea și folosirea acestui teren în interesele unor persoane particulare și companii comerciale, este vorba inclusiv despre densitatea construcțiilor și edificarea centrelor comerciale.

Autorii petiției au menționat că pe lîngă toate, transmiterea teritoriului Stadionului Republican în proprietatea misiunilor diplomatice este un pas periculos și provocator care va atrage după sine jucarea complexă a cărții geopolitice de către forțele politice ale republicii.

„Acest lucru ar putea atrage după sine o creștere necontrolată a nivelului de agresiune în societate. Noi nu putem admite asta. Considerăm că teritoriul Stadionului nu trebuie să devină un simbol de luptă politică. Și aici nu ar trebui să fie excepții”, au declarat cetățenii.

Ei au mai atenționat că complexul de construcții al Stadionului Republican reprezintă un teritoriul promițător pentru organizarea unei zone multifuncționale de recreere pentru locuitorii orașului. Combinația de spații verzi, locuri de organizare a activităților sportive, terenuri de joacă pentru copii, manifestări educaționale și muzicale – este un proiect multașteptat de chișinăuieni, analogii cărora demult există în capitalele țărilor vecine. Și în unele cazuri anume pentru astfel de proiecte au fost adaptate construcțiile care reprezintă obiecte de memorie istorică care s-au înscris armonios în peisajul urban.

Autorii petiției consideră că Guvernul Moldovei este obligat să-și revizuiască poziția și să propună părții americane alte terenuri care ar putea satisface dorințele misiunii diplomatice a SUA. În opinia locuitorilor capitalei, acest pas le-ar dovedi diplomaților americani că Guvernul Moldovei ține cont de interesele cetățenilor săi, ceea ce la rîndul său denotă dezvoltarea democrației în Moldova.

Pe lîngă aceasta, soluționarea acestei probleme în urna negocierilor cu societatea civilă nu numai că va îmbunătăți imaginea SUA în ochii cetățenilor Moldovei, ci și va crea un precedent care va indica posibilitatea soluționării litigiilor la nivelul celor mai înalte standarde democratice.

După semnarea petiției de către numărul necesar de cetățeni aceasta va fi expediată în adresa Guvernului și Parlamentului Moldovei, precum și a Ambasadei SUA în Republica Moldova.

Petiția poate fi semnată aici.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?