X 
Preşedintele stiri: 3600

Cîți bani vor primi partidele politice în 2023

17 ian. 17:00   Societate
2279 0

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit cuantumul lunar al alocațiilor de la bugetul de stat ce urmează a fi transmise partidelor politice pentru anul 2023. Astfel, potrivit CEC, prin Legea bugetului de stat pentru anul curent, Comisiei i-a fost alocată suma de circa 49,98 de milioane de lei (aproximativ 2,5 mln de euro) pentru finanțarea partidelor politice, această sumă fiind mai mare cu circa 7 mln lei față de anul trecut.

Partidele politice au dreptul să primească alocații de la bugetul de stat în baza performanțelor obținute în alegerile parlamentare, alegerile locale generale, cele prezidențiale, în baza numărului de femei alese în scrutinele parlamentare și locale, precum și în baza numărului de tineri aleși în alegerile parlamentare și locale.

CEC a stabilit că, în vederea executării unor hotărîri ale instituției, pentru încasarea contrar prevederilor legale a mijloacelor financiare, a fost suspendată plata alocației de la bugetul de stat către Partidul Politic Partidul Popular din Republica Moldova pînă la atingerea sumei de 12 mii lei.

Totodată, CEC a stabilit cuantumul alocației lunare proporțional performanțelor electorale obținute de partidele politice: pentru fiecare vot valabil exprimat la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 – 0,85 lei; în alegerile locale generale din 20 octombrie 2019 – 0,43 lei și în scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020 – 0,68 lei.

De asemenea, în urma procesului de supraveghere a rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor politice pentru al doilea semestru al anului trecut, dar și în cadrul activității de supraveghere a veniturilor și cheltuielilor concurenților electorali în campania electorală pentru alegerile locale noi din 29 mai 2022, partidului politic „ȘOR” i-au fost aplicate sancțiuni complementare sub formă de lipsire de alocații de la bugetul de stat pentru o perioadă de șase luni, în sumă de circa 1,74 mln de lei.


Subvențiile alocate de la bugetul de stat vor fi virate, lunar, în conturile bancare deschise de către partidele politice.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Majorarea salariilor miniștrilor pînă la 50 de mii de lei va contribui la îmbunătățirea activității Cabinetului de Miniștri?
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий