Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Cîtă pîine consumă anual un locuitor al Moldovei

14 feb. 2022,, 16:30   Societate
2870 0

Deși avem o bucătărie variată, iar multe din bucatele noastre le lasă gura apă străinilor, totuși, pentru moldoveni, alimentul principal și nelipsit de pe masă rămîne a fi... Pîinea. Statistica arată că un moldovean mănîncă aproape 120 de kilograme de panificație pe an, adică cam 10 kilograme pe lună.

E exagerat de mult, spun nutriționiștii care ne recomandă să ne cizelăm gustul, firește, cu salate, legume și fructe, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

„Două felii de pîine dimineața, două la amiază și două seara".

Și iată așa, unii ajung la 120 de kilograme de produse făinoase pe an. sîntem campioni la consumul de paine, spun nutriționiștii. Practic, nu există masă fără pîine, fie că vorbim despre micul dejun, prînz sau cină. O demonstrează și cele mai recente statistici. Astfel, potrivit Biroului Național de Statistică, în 2020 un moldovean a mîncat, în medie, pe lună, cam 10 kilograme de făinoase sau 25 de franzele de 400 de grame, de exemplu. La această cantitate se mai adaugă, anual, și 21 de kilograme de zahăr și produse de cofetărie. Moldovenii recunosc că nu-și pot imagina o masă fără o bucată de pîine proaspătă.

„Este o tradiție națională să mîncăm pîine".


„Asta este o tradiție deja. La noi este considerat, nu știu de ce, că pîine este alimentul de bază, deși nu este corect. ”

Antreprenorii au intuit apetitul moldovenilor la pîine așa că mulți și-au concentrat afacerile în acest domeniu. Astfel, acum în țară există zeci de companii producătoare de pîine. Mai mult, au și diversificat asortimentul. Acum pe rafturile magazinelor avem pîine pe toate gusturile și buzunarele. Totuși, nutriționiștii trag un semnal de alarmă și îndeamnă oamenii să reducă cantitatea de pîine pentru că cifrele înregistrate sînt mult prea mari.

„Foarte rapid din pîine aceasta mai ales dacă este caldă, proaspătă ajunge zahărul în sînge și schimbă fonul hormonal organizmul reacționează prin eliberarea insulinei și se încep toate procesele hormonale aceasta duce la acumularea de kilograme în plus, duce la diabet zaharat de tip 2, duce la diferite probleme circulatorii cum este ateroscleroza și așa mai departe"

Pentru a preveni bolile cauzate de excesul consumului de pîine specialiștii vin cu recomandări de alternativă care pot face masa nu doar delicioasă, dar și sănătosă.

„O altă soluție este pîinea integrală, pîine din făină de secară, de porumb ori cu tărîțe. În afară de aceata sînt niște pîinici, niște produse din cereale expandate din hirșcă aceasta la fel este o soluție foarte bună, ele sînt foarte voluminoase dar impactul caloric este scăzut. În afară de aceasta trebuie să coacem pîine acasă”.

Nutriționistul Sergiu Munteanu a venit cu o explicație și de ce moldovenii fac exces de produse de panificație.

„În perioada foametei deseori se făcea acentul măcar pîine să aibă populația pentru că cît de cît poate genera o cantitate foarte mare de calorii și persoanele au un suport energetic destul de mare adică nu slăbesc, pot activa normal și așa mai departe. Ideea este că în zilele noastre pe masa noastră avem nu doar pîine dar avem practic de toate. Avem acces la multe alimente și nu putem controla cantitatea"

În același timp, specialiștii susțin că 9 din 10 moldoveni consumă mai multă sare decît este recomandat. O felie de pîine, bunăoară, poate avea pînă la 230 mg de sare, ceea ce reprezintă 15% din limita maximă zilnică. Consumul ridicat de sare duce la creșterea tensiunii arteriale, fiind de vină pentru mulți oameni care suferă de boli de inimă și accidente vasculare cerebrale. Aceleași statistici mai arată că în 2020, un moldovean a mîncat în medie peste 54 de kilograme de carne, 245 de litri de lapte și produse din lapte și peste 43 de kilograme de cartofi.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?