COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 1 001 014   INFECTAȚI 393 423(+2681)   TRATAȚI 367 728      DECESE 10 462(+10)   Mai multe detalii 
Coronavirus stiri: 7904
Criza energetică stiri: 498

Chicu: Manole va trebui să aleagă ce apără - Constituția sau salariul său de 90 mii de lei

9 dec. 2021,, 08:23   Societate
3754 11

Majorarea salariului judecătorilor constituționali este una ilegală. De această părere este fostul prim-ministrul al Republicii Moldova, Ion Chicu.

Potrivit acestuia, deputații nu au avut dreptul să voteze pentru această majorare salarială, în condițiile în care proiectul de lege a fost avizat negativ de Guvern.

”Va apăra sau nu Domnica Manole Constituția? Luni, deputații PAS au încălcat Constituția, votând majorarea "istorică" a salariilor judecătorilor Curții Constituționale. Articolul 131 din Constituția Republicii Moldova interzice orice modificare cu efect financiar asupra bugetului, fără avizul pozitiv al Guvernului. În cazul amendamentului înaintat de deputații PAS Stamate, Roșca și Grosu avizul guvernului a fost NEGATIV”, a scris Chicu într-o postare pe canalul său din telegram.

Deoarece guvernul nu a susținut majorarea sporului specific de la 40% la 100%, adică de la circa 12 mii lei la aproape 41 mii lei pe lună, în Raportul Comisiei Economie, Buget și Finanțe prezentat pentru votare în lectura a 2-a, acel amendament nu a fost inclus, spune fostul premier.

Totuși, potrivit lui Chicu, Olesea Stamate, președinte al Comisiei Juridice, insistă contrara Constituției și Legii 181 asupra acestui amendament, iar deputații PAS au votat.


”A insistat asupra acestui amendament, chiar dacă proiectul inițial propus de guvern deja prevedea o majorare de 8996 lei lunar al salariului judecătorilir CCM. I s-a părut puțin deputatei PAS această majorare, care o depășește pe cea a profesorului de 28 de ori. A insistat ca acest decalaj în majorarea de salariu să depășească 100 de ori. Maia Sandu are acum motiv formal de a refuza promulgarea acestei legi și de a o întoarce în Parlament. În caz contrarar, Domnica Manole va trebui să aleagă ce apără - Constituția sau salariul său de 90 mii de lei.

p.s. Al 2-lea an la rând deputații de la guvernare ignoră poziția guvernului. Anul trecut - guvernul a demisionat din această cauză...”, a mai scris Chicu.

7

Adăuga comentariu

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Pe ce veți economisi în primul rînd după creșterea tarifelor?
Despre cum se nasc zeiiКатрук Валерий
Muzeul de ceară din Codri (+Video)Катрук Валерий
Cartagina va fi distrusăКатрук Валерий
 X