Puterea stiri: 7441
Criza energetică stiri: 1120

Cetățenii, îndemnați să cumpere lemne doar pentru o iarnă

10 sep. 17:24   Societate
1441 0

Stocurile de lemne vor fi suficiente dacă cetățenii vor cumpăra lemne pentru o singură iarnă și nu pentru cinci, susține ministrul Andrei Spînu. Vicepremierul a îndemnat oamenii să economisească atît gazul, cît și energia electrică. Totodată, a venit cu recomandări pentru a trece cu bine de sezonul rece.

„Dacă fiecare dintre cetățeni ar fi responsabili și ar acumula lemne cît să fie necesare pentru o iarnă, atunci va ajunge pentru toți. Noi avem situații, pentru că suntem uneori prea gospodari, să aducem lemne acasă pentru cinci ierni înainte. Rugămintea noastră e să păstrăm pădurile, evident, dacă este nevoie de lemne, să cumpărăm, dar atît cît este nevoie pentru a trece de această iarnă, să nu facem exces de aceste cantități, pentru că pădurea e importantă pentru mulți ani înainte”, a menționat Spînu, în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la Moldova 1, transmite tv8.md.

Fiecare trebuie să contribuie la rezolvarea crizei energetice, consideră ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

„Pentru a fi pregătiți, trebuie fiecare să facă cîte un mic pas. Spre exemplu, atunci cînd ieșim din cameră, să stingem lumina. Cînd ne pregătim de iarnă, să avem grijă să izolăm ușile, ferestrele, astfel ca să nu treacă vîntul. Eu știu că suntem oameni gospodari.

Dacă avem calorifere, să dăm temperatura la 19 grade, nu 24. Sau dacă plecăm de acasă dimineața și ne întoarcem sera, să ne asigurăm că nu lăsăm gazul deschis la o temperatură mai înaltă, dar îl reducem”, a precizat ministrul.


Totodată, acesta a dat asigurări că nu vom rămîne fără energie electrică.

„Eu sînt din sat și știu foarte bine: Am trăit inclusiv atunci cînd se deconecta lumina și făceam lecțiile la lumînare. Eu vreau să asigur că noi nu vom ajunge într-o astfel de situație”, a spus Andrei Spînu.

Potrivit vicepremierului, în primele zile ale lunii septembrie, moldovenii sunt „bravo”, pentru că au reușit să economisească o cantitate mare de gaze, comparativ cu anul trecut.

„Eu am încredere în oamenii noștri, pentru că eu știu că atunci cînd este o asemenea situație, noi suntem solidari, gospodari și noi știm ce avem de făcut. Comparativ cu anul trecut, suntem bravo”, a punctat Spînu.


Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre faptul că zborurile directe către Moscova au fost interzise?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав