X 
Transnistria stiri: 1392
Preşedintele stiri: 4030

Milioane de animale au murit în cea mai grea iarnă

22 mar. 23:30   Externe
8050 0

Mongolia îngheață în cea mai grea iarnă din o jumătate de secol, condițiile extreme ucigînd peste 4,7 milioane de animale și punînd în pericol mijloacele de trai a populației locale.

Condițiile severe, cunoscute sub numele de dzud (n.r. condiții severe de iarnă), sînt caracterizate prin temperaturi scăzute și zăpadă și gheață adîncă care acoperă zonele de pășunat și împiedică accesul la hrană pentru animale, transmite Noi.md cu referire la stirileprotv.ro.

Aproximativ 300.000 de oameni din Mongolia sînt păstori nomazi tradiționali și depind de vitele, caprele și caii lor pentru hrană și pentru a le vinde la piață.

„Pentru a supraviețui acei oameni care depind total de efectivele lor, au devenit săraci în doar cîteva luni”, a declarat Alexander Matheou, director regional IFRC pentru Asia Pacific, pentru CNN joi.

„Unii dintre ei nu mai sînt acum capabili să se hrănească sau să-și încălzească casele.”


Ce a spune Mark Rutte despre Klaus Iohannis, contracandidatul său la șefia NATO

Din noiembrie, cel puțin 2.250 de familii de păstori și-au pierdut peste 70% din efectivele lor, potrivit IFRC. Peste 7.000 de familii nu au acum acces la alimente adecvate, a adăugat acesta.

Dzud-ul a afectat trei sferturi din țară, dar condițiile sînt de așteptat să se înrăutățească pe măsură ce iarna continuă.

„Acum este primăvară, dar iarna se prelungește în Mongolia, mai este zăpadă pe pămînt, iar animalele încă mor”, a spus Matheou.

Guvernul mongol a declarat luna trecută o stare de pregătire sporită, care va dura pînă pe 15 mai, iar marți IFRC a lansat un apel pentru fonduri pentru a atenua suferința persoanelor care și-au pierdut mijloacele de existență.

„Chiar și cu niveluri ridicate de pregătire, care au existat în Mongolia în acest an și în anii precedenți, nu este adecvat pentru a face față condițiilor extreme”, a spus Matheou.

„Ne-am pregătit mult și amploarea acesteia încă ne-a luat prin surprindere.”

Dzud-ul a avut un impact economic devastator pentru păstori și a cauzat întreruperi în călătoriile, comerțul și accesul la asistență medicală și educație pentru mulți mongoli, în special pentru cei care trăiesc în zonele rurale, deoarece zăpada abundentă întrerupe accesul rutier.

1
1
0
5
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?