X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Cea mai veche biserică din lemn din Moldova se dărîmă

7 iun. 2022,, 20:00   Societate
4841 0

Una dintre cele mai vechi biserici din lemn din Moldova și care se află în satul Horodiște, raionul Călărași se află în stare deplorabilă.

Deși se află sub ocrotirea statului, în ea nu s-au mai făcut reparații de peste 125 de ani., acoperișul, pe alocuri, nu există, iar bîrnele și temelia se macină. Autoritățile locale spun că nu au bani să-l renoveze, iar Ministerul Culturii afirmă că nu este reponsabil decît să-l ocrotească de intervenții neautorizate. Prin urmare, locașul continuă să degradeze, riscînd să se prăbușească, scrie tv6.

Din cauza stării dezastruoase, în biserica din lemn din satul Horodiște, Călărași, nu s-au mai ținut slujbe de mai bine de 100 de ani. Dacă la exterior, locașul arată intact, în interior acesta este de nerecunoscut.

„Acoperișul lipsește, se vede practic cerul. Oamenii au pus o plasă din lemn, puțin să o protejeze. Bîrnele dau și ele de știre, că dacă va mai trece puțin timp, ele nu v-or mai rezista”, a declarant muzeograful Gheorghe Melega.

Potrivit muzeografului, atunci cînd plouă, apa inundă bisericuța, interiorul ei transformînduse într-o adevărată baltă.
Localnicii au încercat să facă cîte ceva pentru a opri degradarea construcției, dar au fost opriți de Ministerul Culturii, pentru că intervențiile erau neautorizate.


Autoritățile locale nu se implică și invocă lipsa banilor. Pentru a repara biserica este nevoie de aproximativ 3 milioane de lei.
„Noi nu avem așa bani în bugetul local. A fost la noi vreo 3 luni în urmă Ministrul Culturii, au fost deputați, s-au uitat. Ne-au promis că ceva o să facem. Dar pînă la urma stăm și așteptăm”, spune Petru Ceban, primarul satului Horodiște.

La rîndul său, ministrul Culturii, Sergiu Prodan spune însă că face ceea ce a promis, ocrotește biserica de intervenții neautorizate.

„Sub ocrotirea statului înseamnă că nu sînt admise intervenții neautorizate. Aceste monumente sînt ocrotite de vandalism, de distrugere, de mutilarea monumentelor, chiar dacă sînt făcute din cele mai bune intenții, de salvare. Ministerul Culturii nu are un buget bani pentru restaurarea monumentelor, nu există așa linie bugetară. În primul rînd responsabilitatea este pe localnici și pe autoritățile publice locale”, a declarant Prodan.

Biserica „Sf Nicolae” din Horodiște datează din anul 1781, deși mulți săteni spun că a fost ridicată cu mulți ani înainte, pe timpurile lui Ștefan cel Mare, satul fiind format în jurul ei și ar fi cea mai veche biserică din lemn din țara noastră.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?