X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Ce se schimbă și ce rămîne la fel în acest an la examenele de BAC

23 mar. 2022,, 08:45   Societate
5672 0

Bacalaureatul din anul 2022 se va desfășura conform tuturor rigorilor impuse anii trecuți. Examenele vor avea loc după programe noi, dat fiind faptul că absolvenții au studiat după un curriculum nou, aprobat în 2019.

Totodată, pandemia nu ar fi un impediment în organizarea examenelor. Declarațiile au fost făcute chiar de ministrul Educației și Cercetării, Anatolie Topală, în cadrul ediției din 22 martie a emisiunii „Freedom” de la TV8.

„Ca și în fiecare an, este totul programat din timp, este un calendar de desfășurare a sesiunii. În acest an, examenele de bacalaureat se desfășoară după programe noi de examen, fiindcă avem prima promoție de absolvenți care a învățat după curriculumul aprobat din 2019”, a spus Topală.

În curînd, elevii vor susține pretestările, teste care îi ajută să-și verifice cunoștințele înainte de sesiunea de bază a bacalaureatului.

„Avem publicate teste deja pentru exersare. În curînd, la sfîrșitul lui martie, începutul lui aprilie, elevii vor avea posibilitatea să rezolve un test. Vom face testarea tuturor candidaților, ca de obicei. În iunie, în mod obișnuit, se va desfășura examenul de BAC”, a declarat ministrul Educației.


De asemenea, nu există riscul ca examenul de BAC din 2022 să fie anulat din cauza situației pandemice provocate de coronavirus.

„Eu nu cred că există așa risc, avînd în vedere și situația pandemică, care este una favorabilă și nu există premise ca să facem astfel de presupuneri. Examenul se va desfășura. Eu cred că elevii sînt pregătiți. Au demonstrat-o și absolvenții de anul trecut. După un an și ceva de pandemie, am avut examen de BAC. Rata de promovare a fost una asemănătoare cu cea din 2019, iar rezultatele la unele discipline chiar au fost și în creștere”, a precizat Anatolie Topală.

Ministrul a mai dat de înțeles că nu se discută reducerea complexității sau eliminarea anumitor subiecte din testele de bacalaureat, așa cum s-a întîmplat anul trecut.

„Modalitatea de a pregăti testele pentru examene presupune mai multe etape în care se verifică mai multe lucruri, modul cum se organizează acei itemi. Eu și anul trecut, înainte de sesiune, am spus că sînt încrezător că rezultatele vor fi bune și anul acesta spun la fel, fiindcă eu cunosc că, în ultimii ani, copiii se pregătesc”, a zis ministrul.

Camerele de supraveghere rămîn, întrucît a fost demonstrată buna funcționare a acestora în micșorarea cazurilor de fraudare a examenelor de BAC.

„Toată lumea s-a obișnuit și a conștientizat că examenul e bine să se desfășoare corect. În ultimii ani, au fost foarte puține încercări de fraudare a examenelor. Se atestă cîte 2,3, maxim 10 cazuri. Examenul de bacalaureat este un examen pentru a finaliza liceul. Eu cred că se discută despre el ca un examen de maturitate. Este o posibilitate de a-ți manifesta cunoștințele acumulate în liceu, de a obține o diplomă care îți acordă o șansă de a accede la o universitate și profesia dorită”, a explicat Topală.

În 2021, examenul de bacalaureat a fost promovat de circa 79% dintre candidați. Este vorba, mai exact, despre 12.880 de elevi. Potrivit datelor de la Ministerul Educației, rata de promovare a BAC-ului a crescut față de acum doi ani. Este în creștere și media obținută de absolvenți, pentru candidații din licee media la examenul național de bacalaureat fiind de 7,19, comparativ cu 7,04 în 2019. De la sesiunea 2021 a fost eliminat un singur candidat.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?