Ce prevede starea de urgență care urmează să fie instituită în R.Moldova

22 oct. 2021,, 11:22   Societate
7167 2

Instituirea stării de urgență în țară îi dă mînă liberă Guvernului pentru introducerea unor măsuri dure. Se poate ajunge chiar și la rechiziția de bunuri - adică statul poate lua de la cetățeni anumite bunuri cu obligația de a le restitui ulterior sau de a le plăti, notează Noi.md cu referire la sputnik.

Legea nr. 212 din anul 2004 prevede mai multe măsuri ce pot fi instituite de autorități în timpul stării de urgenţă, de asediu şi de război.

Măsurile stipulate de acest act legislativ ar putea fi aplicate în condițiile în care Guvernul a propus instituirea stării de urgență în sectorul gazelor naturale.

Articolul 20 al Legii 212 prevede expres măsurile ce pot fi aplicate pe durata stării de urgență. Spre exemplu, punctul C prevede dispunerea „raţionalizării consumului de alimente şi de alte produse de strictă necesitate”, iar punctul E stipulează că autoritățile competente pot efectua „rechiziţii de bunuri în scopul prevenirii şi lichidării consecinţelor situaţiilor care au impus declararea stării de urgenţă”.

Rechiziția de bunuri este un act prin care un organ al administrației de stat ia de la populație, în împrejurări excepționale, anumite lucruri cu obligația de restituire sau contra plată.

Proteste interzise în timpul stării de urgență


Potrivit punctului C al articolului 22 al Legii 212, Comisia pentru Situaţii Excepţionale „exercită dreptul exclusiv de a interzice desfăşurarea adunărilor, manifestaţiilor publice şi a altor acţiuni de masă”.

Cu alte cuvinte, pe durata stării de urgență ar putea fi interzise protestele sau organizarea alegerilor.

Iar punctul E prevede că aceeași comisie poate dispune, în caz de necesitate, sistarea temporară a livrării gazelor, energiei electrice şi apei potabile.

Iar articolul 36 al aceleiași legi prevede că Guvernul poate asigura completarea Forţelor Armate şi a formaţiunilor de apărare teritorială cu rezervişti. În plus, poate chema cetățenii să presteze servicii în interes public.

Criza gazelor naturale

Amintim că în această dimineață premierul Natația Gavrilița a anunțat că Guvernul va cere Parlamentului să instituie stare de urgență în contextul lipsei de gaz în țara noastră.

„Instrumentele disponibile la moment nu sînt suficiente pentru depășirea situației existente în sectorul energetic. Este necesar să instituim starea de urgență ca să putem deroga de la anumite proceduri și legi", a declarat premierul.

Aceasta a mai spus că presiunea în rețeaua de transport a gazelor este la limita critică de funcționare a sistemelor de gaze naturale. În context s-a decis procurarea gazului natural din surse alternative.

Gavrilița a mai spus că de astăzi Moldova începe să procure gaz natural din surse alternative, pentru că negocierile care au avut loc ieri la Moscova nu au avut un rezultat pozitiv.

„Lucrurile s-au mișcat din loc, dar la moment nu avem o înțelegere nouă definitivă și nici certitudinea că va fi într-un final. Între timp pe piața gazelor naturale din Republica Moldova a fost înregistrat un deficit de aproximativ 16 milioane de metri cubi, necesarul pentru luna octombrie fiin acoperit în mărime de doar 67%”, a precizat Gavrilița.

Totuși, discuțiile cu Gazprom continuă.

„Între timp Guvernul continuă discuțiile cu Gazprom în vederea identificării unei soluții pe termen lung ancorată în interesele comerciale ale celor două țări. În cazul în care o astfel de soluție nu va fi găsită, vom veni cu noi acțiuni care să asigure securitatea energetică a țării”, a spus premierul.

Precizăm că Republica Moldova a solicitat prelungirea contractului cu Gazprom pentru încă un an. Contractul dintre Moldovagaz și Gazprom a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit cu o lună. Conform prevederilor noi, Moldova achiziționează acum gaz la 790 dolari pe mie de metri cubi.

„Moldovagaz” a importat gaz în baza contractului care a fost semnat în 2008 și care a fost prelungit ulterior.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Problemele legate de anularea zborurilor Air Moldova și plecarea mai multor companii aeriene reprezintă:
Azi am văzut în vis un ARMISTIȚIU SLAVON!Сандуляк Владислав
Cartea neamuluiКатрук Валерий