AJUTOR PENTRU REFUGIAȚI   STATISTICA:   Au intrat 464 358  Au ieșit 376 787​  Au rămas 86 251     Mai multe detalii
Eurovision stiri: 396
Transnistria stiri: 886
Criza energetică stiri: 711

Ce loc ocupă Republica Moldova în clasamentul mondial

22 noi. 2021,, 15:10   Societate
2307 1

Republica Moldova a urcat opt poziții și ocupă locul 60 din 168 de ţări în clasamentul mondial privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială.

sînt rezultatele studiului Indicele de Progres Social 2021 privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială, realizat de organizaţia nonprofit Social Progress Imperative, cu sprijinul Deloitte, transmite Noi.md cu referire la Jurnal.md.

Republica Moldova înregistrează 73,67 de puncte din 100, un scor uşor mai ridicat faţă de anul precedent (72,58 de puncte), şi se regăseşte în rîndul ţărilor din a treia categorie din clasament, după Montenegro, Tunisia și Ecuador.

Indicele de Progres Social (IPS) măsoară calitatea vieţii şi bunăstarea socială a cetăţenilor din 168 de ţări, în baza analizei a trei dimensiuni principale.


Metodologia presupune acordarea unui punctaj pentru elementele încadrate în categoria nevoilor de bază (hrană şi îngrijire medicală de bază, apă şi salubritate, locuinţă şi siguranţă personală), pentru cele care ţin de bunăstare (accesul la educaţie de bază, accesul la informaţii şi comunicaţii, sănătatea şi bunăstarea, calitatea mediului) şi pentru elementele care ţin de oportunităţi (drepturile personale, libertatea personală şi de alegere, incluziunea, accesul la educaţie avansată).

În baza punctajului acordat, ţările din clasament sînt grupate în şase categorii, în mod descrescător.

La nivel mondial, Norvegia se menţine în poziţia de lider, înregistrînd un scor de 92,63. În 2021, pe primele locuri în clasament, după Norvegia, sînt Finlanda şi Danemarca, iar pe sînt ultimele Ciad, Republica Centrafricană şi Sudanul de Sud.

Din rîndul statelor membre ale Uniunii Europene, Finlanda (2), Danemarca (3) şi Suedia (7) sînt primele din clasament, avînd un nivel ridicat al calităţii vieţii.

În ceea ce priveşte statele din regiunea Europei Centrale şi de Est, cea mai bună poziţie este ocupată de Estonia (21), fiind urmată de Cehia (22), Slovenia (26), Lituania (27), Slovacia (33), Letonia (34), Polonia (35), Croaţia (36), Ungaria (42), Bulgaria (43) şi România (44).

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce este familia?
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав