Transnistria stiri: 1447
Preşedintele stiri: 4072

Cazul Ceaus: Un fost ministru al justiției bate un semn de alarmă

20 iun. 12:11   Societate
2215 0

Fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, într-o postare pe pagina sa de facebook spune că Curtea Europeană a Drepturilor Omului cere răspunsuri de la autoritățile din Moldova pe cazul răpirii judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus.

”Iată că CEDO a comunicat cazul autorităților noastre, doar că Președinta Maia Sandu tace.

Tace și presa liberă. Nu ,,bombardează” cu solicitări de informații ministerul justiției, poliția de frontieră, SIS-ul, procuratura generală, poate SPPS, de ce nu.

Straniu, e caz de interes public”, spune Nagacevschi.

Totodată, fostul ministru spune că Guvernarea urmează să dea explicații cum a fost posibilă răpirea unui om de pe teritoriul țării noastre și transferarea lui în Ucraina sub nasul poliției de frontieră și al SIS.


”Cine se face vinovat? A cui operațiune a fost?

Ce demersuri au făcut autoritățile noastre către cele din Ucraina pentru a clarifica acest caz ieșit din comun? Dar către unele structuri internaționale?

Sau am uitat și am iertat?

Sau totuși au participat unii responsabili din cadrul structurilor aflate în subordinea directă a Președintelui la această operațiune și din acest motiv este comportamentul care este din partea statului (mai mult seamănă a simulare de investigare și sancționare a celor vinovați)?

Cazul ieșit din comun de răpire a unei persoane de pe teritoriul țării noastre ar urma să fie denunțat de un Președinte responsabil pe platforme internaționale, desigur dacă nu este implicat în operațiunea de răpire prin intermediul responsabililor din cadrul instituțiilor din subordine (spre exemplu: SIS, SPPS)”, mai precizează Nagacevschi.

Potrivit fostului Ministru al justiției, șefa statului ar face bine să urmărească condamnarea la nivel internațional a asemenea acțiuni din partea structurilor unor state străine pentru că răpirile nu se iartă, iar cei care au participat activ la acest abuz sau la ștergerea urmelor trebuie să fie trași la răspundere pentru a nu se repeta asemenea precedente inadmisibile, mai ales că nu este primul caz de acest gen.

Amintim că Nicolai Ceaus a fugit în 2016 de justiția de la Kiev și s-a ascuns la Chișinău. El s-a aflat pe teritoriul Republicii Moldova până pe 3 aprilie 2021, când a fost răpit din curtea unui bloc de locuit.

Ceaus a fost reţinut la Chişinău pe 1 martie 2017, după ce s-a prezentat benevol la Inspectoratul de Poliţie al sectorului Buiucani, declarând că a trecut ilegal frontiera de stat. Judecătorul a fost plasat în arest la domiciliu la sfârșitul lunii aprilie, într-un apartament din Chişinău, luat cu chirie. La mijlocul toamnei anului 2017, el a scăpat de arest, care nu putea să dureze în cazul său mai mult de 180 de zile, termen împlinit la începutul lunii octombrie.

Acum șapte ani, Nicolai Ceaus a fost surprins în flagrant în timp ce primea o mită de 150 000 de dolari pentru pronunțarea unei hotărâri în favoarea unui inculpat. Magistratul a ascuns o parte din bani în borcane, îngropându-le în propria curte.

Procurorii ucraineni nu l-au putut reţine pentru că judecătorul avea imunitate,care putea fi retrasă doar cu acordul Radei. Deputaţii şi-au dat acordul abia după ce el a reuşit să fugă.

Nicolai Ceaus mai este cunoscut şi pentru faptul că a dat decizii controversate în dosarele mai multor participanţi la Euromaidan, dar şi ale unor oameni de afaceri.

După ce a fost răpit în aprilie 2021, Ceaus ar fi fost găsit într-un sat din Ucraina.

Într-o notă de presă oficială, reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate, dar și cei ai Serviciului de Protecție și Pază de Stat, au respins informațiile precum că ar fi implicate în răpirea ex-judecătorului ucrainean, Nicolae Ceaus.

Ulterior, pe 14 iunie 2023 Fostul judecător ucrainean de la Tribunalul Districtual Dneprovski din Kiev, Nicolai Ceaus, a fost condamnat la 10 ani de închisoare.

Ex-magistratul răpit de la Chișinău în 2021, vestit pentru că ar fi luat o mită în valoare de 150 de mii de dolari, pe care ar fi ascuns-o în borcane.

10
2
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?