Transnistria stiri: 1352
Eurovision stiri: 497

Ce interese stau în spatele răpirii judecătorului Ceaus?

27 apr. 2021,, 09:24 (reactualizat 27 apr. 2021,, 18:06)   Analitică
15271 7

Cu fiece zi, istoria scandaloasă cu răpirea judecătorului ucrainean Nicolai Ceaus capătă noi amănunte, dar numărul întrebărilor îl depășește în continuare pe cel al răspunsurilor.

Dispariția lui Ceaus a provocat agiotaj în societate. Experții cad de acord, că autoritățile trebuie să analizeze toate faptele de încălcare a legii, să studieze lacunele existente în sistemul de securitate și să investigheze adecvat acest incident, care prejudiciază imaginea țării și pune numeroase întrebări privind securitatea ei națională. Mai ales dacă într-adevăr este vorba despre răpirea unei persoane de către agenți ai serviciilor speciale străine, cum presupune una dintre versiunile cele mai comune.

Cu riscul extrădării

Nicolai Ceaus a fost judecător la Judecătoria raionului Dneprovsky din Kiyv. Este cunoscut în Ucraina pentru faptul că a instrumentat dosare de rezonanță, inclusiv delicate din punct de vedere politic. «Este evident, că Ceaus poate povesti multe despre aceea cum este organizată dirijarea manuală a instanțelor», - așa l-a caracterizat pe o rețea socială Mustafa Naiem, fost deputat ucrainean.

În august, 2016 judecătorul a fost reținut pe motiv că luat o mită 150 000 dolari pentru a emite o decizie favorabilă într-un dosar penal privind traficul de droguri. E de menționat, că bancnotele primite el le-a îngropat în grădina sa, ambalate în borcane de sticlă. Reieșind din Codul Penal al Ucrainei, pentru fapte de corupție el riscă între 8 și 12 ani de detenție.


Dar oamenii legii din Ucraina nu l-au putut aresta pe Ceaus, care avea imunitate. În timp ce Rada Supremă examina chestiunea privind ridicarea acestei imunități, el a fugit în Republica Moldova. Pe atunci se spunea, că acest lucru a fost posibil datorită unei înțelegeri între Petro Poroșenco și Vladimir Plahotniuc, iar angajații Serviciului pază de stat al Ucrainei l-au ajutat pe judecător să scape. În noiembrie, 2016 judecătorul a fost dat în căutare internațională prin Interpol, apoi dat afară din sistemul judecătoresc al țării vecine.

La început, Ceaus s-a aflat ilegal pe teritoriul RM, apoi s-a prezentat la sectorul de poliție, s-a predat oficial autorităților moldovenești și a cerut azil politic pe motiv că în patria sa este persecutat din motive politice. Poliția nu l-a recunoscut pe Ceaus din prima, deoarece acesta slăbise mult și nu semăna cu fotografiile expediate de Interpol. Imediat ce judecătorul a fost identificat, oamenii legii de la noi au anunțat Biroul național anticorupție din Ucraina, care a cerut ca acesta să fie extrădat. Acasă, pe Ceaus îl aștepta un ordin de arest, eliberat încă în ianuarie, 2017 .

În timp ce diverse instanțe examinau chestiunea privind azilul politic, Ceaus locuia la Chișinău împreună cu rudele și circula liber prin oraș, fiind păzit de gărzi de corp private. Fiul lui a absolvit un liceu local și a fost admis la una dintre universitățile moldovenești.

În octombrie, 2017 președintele de atunci al RM Igor Dodon a refuzat să-i acorde azil politic, dar Ceaus a contestat această decizie în instanță. În instanțele de toate cele trei niveluri, procedurile au durat ani în șir. Este evident, că apărarea tergiversa maxim pronunțarea verdictului final: ședințele de judecată la care urma să fie examinată chestiunea extrădării judecătorului ucrainean erau amînate mereu, în dosar apăreau avocați noi și noi solicitări.

În martie, curent, Moldova a refuzat definitiv să-i ofere lui Ceaus azil. Decizia a fost emisă de Colegiul pentru litigii civile, comerciale și administrative a Curții Supreme de justiție din RM. Și chiar dacă în litigiu încă nu fusese pus punctul final, deasupra ex-judecătorului plana pericolul real de extrădare: verdictul curții urma să fie executat imediat. Dat fiind că argumente pentru a amîna procesul nu mai existau, procuratura moldovenească era gata să pornească procedura de extrădare a lui în Ucraina.

La începutul lunii aprilie, avocatul Iulian Balan, care apăra interesele lui Ceaus, a anunțat despre aceea, că în curtea unul bloc rezidențial din centrul Chișinăului clientul său a fost răpit de un grup de persoane înarmate. Incidentul s-a produs în clipa în care ex-judecătorul de 54 de ani îl adusese pe fiul său la un centru sportiv de pe str. Nicolae Testemițanu, pentru antrenamente. Potrivit martorilor, din mașină au ieșit mai mulți mascați care l-au împins pe Ceaus în automobil cu forța.

Versiuni oficiale și neoficiale

În următoarele trei săptămîni oamenii legii nu au prea înaintat în investigarea acestei istorii. Procuratura pentru combaterea criminalității organizate și cazuri speciale a intentat pe acest fapt un dosar penal. În plus, parlamentul a creat o comisie pentru studierea circumstanțelor incidentului, în frunte cu deputatul Vasile Năstase. Pe post de raportori, în spatele ușilor închise, au fost reprezentanții Serviciului informații și securitate, ai MAI, ai procuraturii și ai poliției de frontieră. A mai fost audiată și Svetlana Ceaus, soția lui Nicolai Ceaus, precum și Alexei Chirilicenco, garda de corp a ex-judecătorului, care inițial fusese răpit împreună cu clientul său, iar ulterior – eliberat.

Organele de drept au acumulat dovezi foto și video, ai identificat trei mașini utilizate în timpul răpirii, au stabilit traseul pe care s-au deplasat infractorii și au identificat cercul persoanelor implicate. Pavel Voicu, ministrul interimar al afacerilor interne, a menționat că a fost reținută o persoană bănuită de implicare în răpirea lui Ceaus. Potrivit lui, pe acest caz instituțiile statului dispun de înregistrări video, acte, amprente digitale și alte dovezi.

La moment, se știe că în răpire au fist implicați cetățeni străini, sosiți în ajun din Ucraina. Au apărut informații despre aceea că Ceaus a traversat frontuerea moldo-ucraineană în automobilul ambasadei Ucrainei Toyota RAV, iar la volan se afla Serghei Smetaniuc, atașat militar al misiunii diplomatice. Mașina cu numere diplomatice a trecut prin ”coridorul verde” fără a fi supusă controlului vamal, beneficiind de statutul special, prevăzut de convențiile și acordurile internaționale.

Oamenii legii intenționează să-l interogheze pe Smetaniuc și să inspecteze automobilul misiunii diplomatice, de aceea MAEIE a expediat la Kiyv o notă oficială în care cere lipsirea atașatului militar de imunitate diplomatică și permisiunea de a efectua acțiuni de investigație cu mașina ambasadei. Deocamdată, partea ucraineană încă nu a consimțit. Asta în timp ce structurile de stat și de drept ale țării vecine vorbesc despre disponibilitatea lor de colaborare în acest dosar.

Kiyv susține, că instituțiile locale de stat nu au fost implicate în răpirea lui Ceaus și pentru a stabili toate circumstanțele se arată disponibile să participe la activitatea grupului de lucru mixt moldo-ucrainean. Cel puțin, asta a declarat Dmitrii Culeba, șeful departamentului politică externă a țării vecine, în timpul convorbirii telefonice cu Aureliu Ciocoi, colegul său moldovean. Din spusele lui Culeba, organele de drept ucrainene așteptau extrădarea oficială a fostului judecător, cu respectarea tuturor formalităților juridice. Ucraina este convinsă că se încearcă folosirea acestui incident pentru a înrăutăți relațiile dintre Kiyv și Chișinău.

Pe fondalul refuzului de a oferi azil politic, pe rețelele sociale și în mass-media au apărut versiuni privind înscenarea de către ex-judecător a propriei răpiri, pentru a evita extrădarea iminentă. Avocatul lui Ceaus a negat aceste presupuneri, și a spus că clientul său nu avea motive pentru acest ”spectacol”. În Moldova, continuă derularea a două procese judiciare ale sale. Unul ține de examinarea cererii de extrădare, al doilea, în stadiu de casare – de refuzul președinției de a-i oferi azil politic, pe care apărarea îl consideră neargumentat.

După trei săptămîni de la dispariția lui Nicolai Ceaus, organele de drept din ambele țări nu cunosc nimic despre locul aflării acestuia. Rudele și avocații săi au apelat la diverse instanțe publice, dar deocamdată nu au obținut nici măcar informația oficială a poliției de frontieră cu privire la faptul dacă el a traversat sau nu frontiera. În același timp, din cele spuse de soția lui Nicolai Ceaus în ședința comisiei parlamentare, în prezent ex- judecătorul se află în Ucraina, însă ea nu cunoaște detalii și nici nu poate spune cine se află în spatele acestei răpiri și în interesele cui au acționat răpitorii.

Numeroase neconcordanțe în «dosarul privind răpirea»

Unii politicieni și experți au presupus că răpirea a fost coordonată la cel mai înalt nivel. Vlad Batrîncea, secretar executiv al Partidului socialiștilor, vicepreședinte al parlamentului a declarat că operația a fost pregătită de serviciile secrete ucrainene, monitorizate de Serviciul informații și securitate al RM. Mai mult, potrivit lui, răpirea lui Nicolai Ceaus este rezultatul înțelegerii reciproce dintre președinții Ucrainei și Moldovei, Vladimir Zelensky și Maia Sandu, făcute în timpul vizitei acesteia la Kiyv, la începutul acestui an. Vicespicherul spune că răpirea ex-judecătorului a fost discutată și coordonată în timpul primei vizite oficiale a doamnei Sandu la Kiyv. «Operația s-a efectuat cu acordul reciproc al ambilor», - a spus Batrîncea în emisia unui post TV privat.

Experții amintesc, că încă în iulie,2019 Zelensky a adresat personal primei ministre de atunci M. Sandu cererea de extrădare a lui Ceaus. În cadrul briefingului de totalizare a vizitei, în ianuarie,2021 el a cerut asistență în această chestiune și a declarat că a obținut un răspuns pozitiv. Briefingul era transmis în direct de multe posturi TV și aceste cuvinte ale lui Zelensky le-au auzit milioane de telespectatori. După dispariția lui Ceaus, și Maia Sandu a spus că acest incident este «alarmant» și a negat orice acuzații privind implicarea sa și a faptului că ea ar fi știut despre pregătirea acestei operații.

Comentatorii atrag atenție la numeroase discrepanțe în acest caz. Conform pronosticurilor specialiștilor, punctul final în litigiul privind oferirea lui Ceaus a statutului de refugiat politic în RM urma să fie pus la finele lunii aprilie. Așa că peste o lună-două fugarul putea fi extrădat la Kiyv. În plus, nu era exclusă varianta, ca în prealabil fostul judecător ucrainean să fie plasat sub arest. În acest context, mulți experți și persoane oficiale opinează, că e puțin probabil ca serviciile secrete să fie interesate în efectuarea unei asemenea operații, dat fiind că în viitorul apropiat organele judiciare din Moldova urmau să decidă extrădarea lui Ceaus. Dacă operația ar fi fost oficială și coordonată la nivel de stat, cel mai probabil ex-judecătorul ar fi apărut undeva în zilele imediat următoare dispariției. Pe de altă parte, această operație nu putea fi una oficială, căci decizia finală privind extrădarea nu fusese luată.

Experții cred că autoritățile trebuie să analizeze toate faptele de încălcare a legii, să studieze toate lacunele sistemului de securitate și să efectueze investigarea adecvată a răpirii fostului judecător ucrainean N.Ceaus pe teritoriul Moldovei. În opinia lor, excluderea acestei chestiuni de pe agenda principalelor instituții publice ar fi total iresponsabilă și ar lăsa loc pentru interpretări.

Cazul răpirii lui Ceaus demonstrează că situația din țară prejudiciază imaginea ei, și ridică întrebări cu privire la securitatea națională, în special dacă într-adevăr este vorba despre capturarea persoanei de către agenții serviciilor secrete străine. Iar dacă asta s-a făcut ocolind serviciile secrete, atunci putem vorbi despre activitatea unui grup infracțional, ceea ce implică deja nu negocierile autorităților pe canale diplomatice, da eforturile comune ale organelor de drept pentru identificarea infractorilor și localizarea victimei.

Fadei Nagacevschii, ministrul interimar al justiției, este neliniștit de elementul unei posibile neglijențe din partea autorităților constituționale ale statului și a organelor de securitate națională. Potrivit lui, efectuarea unei asemenea operații presupune urmărirea persoanei un timp îndelungat, ceea ce sistemul de securitate al statului nu putea să nu observe. În acest context, crede el, este important să știm ce măsuri au fost luate pentru a preveni un asemenea scenariu. În opinia lui Nagacevschii, dacă dosarul privind răpirea lui Nicolai Ceaus nu va fi examinat așa cum se cuvine, țara noastră are toate șansele să fie condamnată la Curtea Europeană pentru drepturile omului.

Victor Surujiu

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Ce părere aveți despre inițiativa președintelui Franței, Emmanuel Macron, de a deschide în următoarele luni o misiune permanentă de apărare la Chișinău?