X 
Arşiţa stiri: 166
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

CEDO constată numeroase încălcări ale drepturilor omului în Moldova

19 iun. 10:01   Societate
7611 0

În anul 2023, în privința Republicii Moldova, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a pronunțat 24 de hotărîri și 34 de decizii de inadmisibilitate sau radiere de pe rol.

Datele au fost prezentate în raportul Agentului Guvernamental audiat la Comisia drepturile omului și relații interetnice, transmite moldpres.

Audierea raportului a avut loc în contextul controlului parlamentar, fiind prezenți și reprezentanții mai multor structuri de stat.

Potrivit raportului, în cele 24 de hotărîri din 2023, CtEDO a constatat 32 de violări ale Convenției pentru apărarea drepturilor omului și a libertăților fundamentale, dintre care cinci se referă la neexecutarea hotărîrilor judecătorești naționale, două – la admiterea apelurilor sau recursurilor tardive, iar celelalte violări ale art. 6 al CEDO se refereau la condamnarea în apel fără audierea nemijlocită a martorilor; condamnarea în baza probelor obținute în urma torturii sau provocării; lipsa de independență și imparțialitate a Consiliului Superior al Magistraturii la examinarea procedurilor disciplinare împotriva unui judecător.

Încălcarea dreptului la libertate și siguranță a fost constatată de cinci ori. Problemele identificate de CtEDO se referă la reținerea sau arestarea în lipsa motivelor că persoana a săvîrșit o infracțiune; motivarea insuficientă a arestării sau imposibilitatea contestării legalității arestării.


Totodată, Înalta Curte a mai constatat încălcarea dreptului la respectarea vieții private și de familie.

La finalul audierilor Comisia a adoptat o Decizie pe marginea Raportului Agentului Guvernamental pentru anul 2023 cu privire la măsurile întreprinse în vederea executării hotărîrilor și a deciziilor Curții Europene a Drepturilor Omului. Decizia va fi remisă în adresa autorităților și entităților vizate.

36
0
1
1
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав