X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Care „valori” le insuflă dl D. Dragnev elevilor?

12 dec. 2018,, 17:01   Societate
2980 3

Vom analiza „Istoria medievală a românilor. Manual pentru clasa a VI-a. Chişinău, 2001” (utilizat și astăzi în școli), autor Dragnev Demir, odinioară promotar al moldovenismului de tip sovietic.

Deja în introducere (p. 130-131) autorii menţionează, că în manual va fi vorba doar de istoria „neamului românesc”. Dar cum rămîne cu „alogenii”? Ei au dreptul la istorie pe „pămîntul românesc”?

La p. 133 citim: „La începutul evului mediu, în secolele VI-VII, pe teritoriul cuprins între Tisa, malurile Nistrului şi Marea Neagră, precum şi în partea de nord a Peninsulei Balcanice se afirmă o comunitate a romanicilor răsăriteni”. Ce-i acesta? Copiilor li se insuflă pretenţii teritoriale româneşti faţă de vecini?

La p. 139 elevii pot citi că „în Transilvania au fost colonizaţi secui şi saşi, cărora li s-au acordat multe privilegii…, iar românii au fost înlăturaţi de la viaţa politică”. Oare aceasta nu trezeşte ură şi fobie în sufletele copiilor? Şi cum vor contacta ei cu urmaşii acelor „colonizatori”?

Cel de-al doilea manual – „Istoria românilor. Epoca modernă. Partea I. Manual pentru clasa a VII-a. Chişinău, 2002”, autor al căruia aste de asemenea Dragnev D., deja din introducere (p. 107) le comunică elevilor că „cultura şi civilizaţia… prezintă un bun comun al întregului neam românesc”. Dar cum rămîne cu „alte neamuri” conlocuitoare. Ori acestea nu au avut cultură şi civilizaţie? Ce-i aceasta dacă nu o formă mascată de xenofobie?


Continuarea articolului citiți pe moldovenii.md.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?