Care sînt principiile de repartizare a biletelor de tratament la sanatoriu agenţilor economici?

Care sînt principiile de repartizare a biletelor de tratament la sanatoriu agenţilor economici?

Biletele de tratament la sanatoriu se repartizează agenţilor economici în baza Regulamentului cu privire la prestaţiile în sistemul public de asigurări sociale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin tratament balneosanatorial.


Suma care revine fiecărei instituții pentru tratament balneosanatorial, se calculează de Casa Naţională de Asigurări Sociale anual pînă la 20 ianuarie a anului de gestiune. Informaţia se transmite Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor din Moldova (CNSM).


Numărul de bilete care îi revine fiecărei companii  se calculează reieşind din preţul mediu al unui bilet, indexat cu media creşterii anuale a indicelui preţului de consum pentru anul precedent anului de gestiune.


Criteriile de bază la repartizarea mijloacelor băneşti  pentru tratament balneosanatorial sînt:


- suma contribuţiilor de bază transferate de către agenţii economici în bugetul   


- asigurărilor sociale de stat în anul precedent anului de gestiune,


- suma mijloacelor băneşti prevăzută în Legea anuală a bugetului pentru tratamentul balneosanatorial.


Astfel, cu cît este  mai mare suma contribuţiilor transferate în bugetul asigurărilor sociale de stat de către agentul economic, cu atît mai multe bilete de tratament îi revin agentului economic.


Alt aspect în repartizarea biletelor constă în faptul că acestea se eliberează numai persoanelor angajate şi asigurate. Un angajat nu poate primi un bilet de tratament mai des decît o dată la trei ani.


CNAS transmise CNSM biletele pentru a fi distribuite companiilor în care există organizaţie sindicală primară.


În instituțiile care nu au organizaţie sindicală primară, biletele se repartizează de către CNAS prin intermediul Caselor Teritoriale de Asigurări Sociale. 


Totodată,  2% din suma prevăzută în Legea bugetului asigurărilor sociale de stat se  utilizează în scopul tratamentului asiguraţilor în secţiile specializate. Este vorba despre persoanele care au suportat infarct miocardic acut, al celor operaţi în caz de boală  ulceroasă a stomacului sau duodenului, de extirpare a vezicii biliare. În acest caz nu se ia în  considerare suma contribuţiilor transferate în bugetul asigurărilor sociale de stat.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load