X 
Coronavirus stiri: 8125
Obiectiv european stiri: 322
Criza energetică stiri: 900

Batrîncea: Prin amploarea manifestațiilor, oamenii au răspuns acțiunilor guvernării

11 mai. 07:29   Societate
2344

Un adevărat referendum în timpul căruia cetățenii au arătat ce cred despre decizia autorităților de a interzice literele V și Z și panglica Sfîntului Gheorghe.

Astfel califică manifestațiile organizate luni de către partidele pro-ruse cu ocazia Zilei Victoriei secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrîncea, Politicianul spune că autoritățile au încercat să sperie oamenii prin presiuni și amenzi, însă participanții la marșurile Victoriei nu s-au lăsat intimidați, notează IPN.

Vicepreședintele Parlamentului spune că, în pofida tentativelor guvernării de induce ideea unor provocări și destabilizări în ziua de 9 mai, manifestațiile organizate de forțele de stînga au avut loc în strictă conformitate cu legea.

„Oamenii au ieșit în stradă și împotriva propagandei. Drept răspuns la presiunile guvernării oamenii au ieșit într-un număr mult mai mare, au fost mai organizați, iar guvernarea trebuie să știe că toate tentativele de a speria cetățenii vor avea doar efectul invers. Deja sînt cetățeni cărora le-au fost întocmite procese-verbale. Noi vom oferi tuturor cetățenilor suport de ordin juridic. Asta este o încercare de a-i priva pe cetățeni de drepturile lor fundamentale și noi ne vom adresa în judecată”, a spus Vlad Batrîncea, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Primul în Moldova.

Potrivit legii, purtarea sau răspîndirea simbolurilor agresiunii militare ruse se sancționează cu amenzi de pînă la 9 000 lei pentru persoane fizice. În cazul persoanelor cu funcții de răspundere amenda este de pînă la 18 000 lei. Batrîncea spune că PSRM va face tot posibilul pentru a anula această lege, deși Curtea Constituțională a respins cererea socialiștilor de suspendare a efectelor ei.

„Majoritatea deputaților care au votat această lege au înțeles că au comis o greșeală, atunci cînd au văzut că în pofida încercărilor lor de a ține oamenii în case, au ieșit la marș și mai mulți oameni. Ceea ce s-a întîmplat în Chișinău a fost un plebiscit, cînd oamenii și-au manifestat astfel nemulțumirea față de guvernanți, care le-au promis oamenilor democrație și libertate, însă doar privează oamenii de drepturi și libertăți”, a mai spus Vlad Batrîncea.

PSRM a anunțat că toți cetățenii cărora le-au fost întocmite procese-verbale pentru purtarea panglicii Sfîntului Gheorghe se pot adresa la sediul PSRM pentru asistență juridică. Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, a menționat că în ziua de 9 mai poliția a identificat peste 100 de persoane care au sfidat legea simbolurilor interzise și care vor fi suspuse sancțiunilor contravenționale.

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

[No canvas support]
  • Votat 0
Cartea neamuluiКатрук Валерий
Balade despre strămoșiСандуляк Владислав