Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Asociația Forța Fermierilor cere o întrevedere urgentă cu Dorin Recean

20 feb. 2023,, 08:50   Societate
2170 1

Asociației Forța Fermierilor a adoptat o declarație publică adresată prim-ministrului Dorin Recean, președintelui Comisiei parlamentare pentru agricultură și industia alimentară, Alexandru Trubca și Ministrului al Agriculturii și Industirie alimentare, Vladimir Bolea.

„Sectorul agroindustrial este unul strategic pentru economia națională, care asigură aproape jumătate din exporturile țării, generează mai mult de 1/3 din locurile de muncă, preponderent în zonele rurale și contribuie cu circa 21% la formarea Produsului Intern Brut al Republicii Moldova. Doar la importuri de motoricnă, fertilizanți, produsele de uz fitosanitar, piese de schimb și altor resurse necesare producereii agricole bugetul de stat încasează anual cel puțin 5 mlrd lei”, se arată în mesajul Asociației.

Asociația Forța Fermierilor constată cu îngrijorare enormă criza de proporție în sectorul agrar, cauzată de multiplele crize în anul 2022, care este cel mai dificil an agricol din istoria Republicii Moldova.

„Seceta severă a compromis substanțial recolta de porumb, sfecla de zahăr, soia și floarea soarelui. Interdicția politică la importul producției vegetale moldovenești în Federația Rusă a lovit dur în cele mai intensive subramuri ale agriculturii, cum ar fi pomicultura și viticultura.

Excesul producției agricole din Ucraina și Rusia a influențat scăderea esențială a prețurilor pe piața internă la grîu, orz, porumb, rapiță și floarea soarelui. La moment mulți agricultori sînt impuși să comercializeze producția sub prețul de cost, în contextul în care anul trecut costurile de producere agricolă au crescut pe diferite categorii cu 200-250%, iar dobînzile la credite în ultima perioadă s-au majorat aproximativ de 2,5 ori. În același timpm, producătorii agricoli sînt presați cu multiple datorii față de bănci, furnizori de împrumuturi și de alți creditori. Propunerile noastre privind amînarea legală a plăților față de creditori fără calcularea penalităților nu au fost acceptate, chiar dacă în condițiile situației de urgență a existat posibilitatea realizării rapide a acestora prin decizia CSE. Prin urmare, în prezent foarte mulți fermieri nu pot accesa credite pentru mijloace circulante necesare pentru lucrările agricole de primăvară, chiar dacă băncile comerciale au obținut în anul 2022 venitul net sumar de 3,6 mlrd de lei. Cel mai grav este că instituțiile financiare și Banca Națională fac ping-pong și dau vina pentru situația creată unu pe altu, pe cînd guvernul nu se implică deloc.


Cu mare întîrziere a fost adoptată legea cu privire la rambursarea TVA producătorilor agricoli. Din păcate, redacția propusă în ultimul moment de către Ministerul Finanțelor, a limitat numărul beneficiarilor de acest mecanism. Totodată, s-a tergiversat semnificativ procesul implimentării legii respective din cauza incompetenței și obstacolelor birocratice din partea Inspectoratului Fiscal de Stat”, se mai arată în declarația femierilor.

În acest context, Forța Fermierilor reiterează vendicările față de autoritățile abilitate, care urmează să fie realizate urgent în vederea atenuării crizei tot mai profunde în ramura agricolă, cum ar fi:

1. Accelerarea tratativelor cu UE pentru accesarea fondurilor europene pentru sectorul agrar în vederea cmpensării, după exemplu altor țări europene, a pierderilor fermierilor în urma presiunii producției ieftine din ucraina, care să fie disponibile începînd cu anul 2023

2. Negocierea prioritară cu România privind acordarea ajutorului în formă de motorină, care să fie repartizată prioritar pentru fermierii mici

3. Majorarea Fondului Național petru Dezvoltare a Agriculturii pînă la cel puțin 3 mlrd lei

4. Soluționarea rapidă cu băncile comerciale și BNM problemei creditării sectorului agrar în vederea afectuării lucrărilor agricole de primăvară

5. Modificarea imediată a Legii cu privire la rambursarea TVA producătorilor agricoli prin extinderea numărului de fermieri, are pot beneficia de rambursare și modificarea perioadei de referințe pentru plafonarea sumelor achitate de la decembrie 2021 la decembrie 2022

6. Pornirea urgentă a procesului de achitare a plăților directe per kg de lapte pentru întreprinderile zootehnice și restituirea agricultorilor accizelor pentru motorina procurată

7. Interzicerea francă pentru persoanele fizice străine și persoanele juridice, controlate direct sau indirect de persoanele străine, să dețină în proprietate terenurile agricole din Republica Moldova.

La fel, Asociația Forța Fermierilor solicită organizarea nu mai tîrziu de 5 martie 2023 a unei întîlniri cu domnul prim-ministru și alți demnitari-factori de decizii în vederea discutării punctuale a revendicărilor noastre cu identificarea soluțiilor de fiecare problemă.

7
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?