COVID-19 în MOLDOVA  Mai multe detalii

ANI promite dosare de confiscare a averilor nejustificate

ANI promite dosare de confiscare a averilor nejustificate

Autoritatea Națională de Integritate promite cazuri de confiscare civilă a averilor nejustificate, ce se referă la demnitari care sînt în prezent verificați de inspectorii de integritate.

Aceasta a declarat șeful Direcției evaluare, prevenire și implementare a politicilor, din cadrul ANI, Viorel Sochircă, în cadrul emisiunii Nodul Gordian, de la Radio Chișinău.

El a precizat că, deocamdată, nu este finalizat niciun caz de confiscare a averilor.

Autoritatea Națională de Integritate sau inspectorul de integritate constată diferența substanțială între veniturile realizate și averea dobîndită. Această diferență este de 20 de salarii medii pe economie. În cazul în care se constată, se emite actul de constatare, se transmite în instanța de judecată în vederea confiscării civile a averii nejustificate sau a unei părți a averii nejustificate. Cauze transmise în instanțe nu sînt pentru moment, dar sînt proceduri de control pe diferență substanțială.


În prezent ANI are în gestiune 22 de dosare în care sînt vizați deputați, 15 – judecători și 20 – procurori, pe care speră să le finalizeze pînă la sfîrșitul anului, a mai spus reprezentantul ANI.

Experta anticorupție, Mariana Kalughin, a subliniat că există în continuare lacune legislative care trebuie remediate pentru a eficientiza activitatea ANI și că Autoritatea trebuie să-și extindă aria controalelor, așa încît să poată verifica și cazurile cînd demnitarii își înregistrează averile pe numele altor persoane și nu le declară oficial.

„ANI ar trebui să insiste și pe lîngă organele fiscale și să fac tot ce e posibil, ca să fie extinsă aria de control și asupra rudelor, atunci cînd este cazul. De exemplu, un funcționar și-a înscris pe numele mamei sale, care este pensionară, fostă profesoară, un imobil valoros. În cazul acesta, ar fi trebuit să înceapă un control fiscal, de văzut de unde această persoană, într-adevăr, a avut bani”.

Citește-ne pe Telegram, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Știrile partenerilor noștri
loading...
Mai multe

Sondaj Toate

load