Eurovision stiri: 513
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Anatolie Fetescu: În Ucraina, au loc presiuni asupra şcolilor moldoveneşti

20 dec. 2019,, 17:38   Societate
4568 5

Ieri am primit mai multe apeluri de la colegii alarmați în legătură cu încercarea de a supune unor presiuni profesorii din școlile cu elevi de origine moldovenească şi cu predare în limba moldovenească. Agenții de propagandă români îi sperie pe colegii profesori cu închidere, în anul ce vine, a şcolilor / claselor cu predare în moldoveneşte, în baza articolului 7 din Legea Ucrainei „Cu privire la educație”.

În același timp, aceștia solicită profesorilor să semneze un apel adresat președintelui Ucrainei, premierului, miniștrilor... din Ucraina pentru a trece aceste școli în numărul de școli cu predare în limba română, adică sub tutela (citeşte – controlul) României.

Consider că prevederile Legii Ucrainei „Cu privire la educație” restricționează drepturile minorităților naționale la educația în limba lor maternă, garantată de Constituția Ucrainei și sînt inacceptabile în versiunea actuală.

În același timp, Legea nu prevede închiderea școlilor / claselor cu predare în limba moldovenească. Toți copiii moldoveni vor avea ocazia să învețe pe deplin limba lor maternă la grădiniță, în clasele 1-4. Începînd cu clasele 5 și 9, jumătate din discipline vor fi studiate în limba lor maternă, iar jumătate în limba de stat. Doar în clasele 10-11 toate subiectele vor fi citite în limba de stat.

Realizarea posibilității de predare în limba maternă depinde de directorii de școli, profesori, părinți și comunitate la general. Să citim noi înşine legile. Putem extinde baza contingentului moldovenesc în școli, în locuri de reședință compactă a moldovenilor. Domnilor, nu cedați provocărilor românești.


Două cuvinte despre provocatori. În urmă cu cîțiva ani, activiști români individuali care își desfășoară activitatea în mediul moldovenesc din regiunea Odessa au solicitat autorităților de stat din Ucraina înlocuirea limbii moldoveneşti cu limba română în sistemul de învățămînt. Nu au reuşit. Acum au decis să profite de încrederea profesorilor, pentru a-și asigura semnăturile sub aceeași petiție, dar cu un sos diferit, cu scopul de a lăsa România „să pătrundă” în școlile din regiunea Odessa.

Fără îndoială, toți aceşti tipi desfășoară activități anti-legale, îndreptat spre asimilarea moldovenilor în favoarea grupului etnic român și întărirea influenței românești în sudul regiunii Odessa, unde practic, în afară de persoanele plătite, nu există români.
Anatolie Fetescu, președintele Asociației Național-Culturale Moldovenești din Ucraina.

Anatolie Fetescu, președintele Asociației Național-Culturale Moldovenești din Ucraina.

0
0
0
0
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?