Arşiţa stiri: 167
Jocurile Olimpice stiri: 133
Transnistria stiri: 1412

Analiză: Cîte persoane raportează incapacitatea de a-și menține locuința caldă

16 mai. 12:45   Societate
3336 0

Accesibilitatea resurselor energetice este o provocare de lungă durată în Moldova, trei din zece persoane raportează incapacitatea de a-și menține locuința suficient de caldă, una dintre cele mai mari rate din Europa.

Șocurile succesive ale prețurilor din ultimele trei sezoane de încălzire au exacerbat aceste provocări și în absența unor măsuri de atenuare ar fi rezultat în efecte negative considerabile asupra bunăstării. Constatările aparțin experților de la Banca Mondială și se regăsesc în cea mai recentă Actualizare Economică, transmite Noi.mdcu referire la IPN.

În analiză se menționează că problema accesului la resurse energetice a reprezentat o provocare pe termen lung în Moldova, afectînd în special gospodăriile sărace și cele rurale. În 2021, aproximativ 30% dintre moldoveni nu și-au putut permite să-și încălzească locuințele în mod adecvat, de peste patru ori mai mult decît media UE-27. Povara costurilor energiei este distribuită inegal.

Experții BM precizează că programul de bază al Guvernului pentru atenuarea impactului creșterii prețurilor la resursele energetice a ajutat gospodăriile să diminueze din impactul prețurilor ridicate la energie asupra bunăstării și să satisfacă nevoile energetice în ultimele sezoane de încălzire. În absența măsurilor de atenuare, se estimează că ratele naționale ale sărăciei ar fi fost cu 8,3 puncte procentuale mai mari.

În opinia experților, este necesară o strategie cuprinzătoare pentru a aborda aspectele fundamentale ale accesibilității resursele energetice, inclusiv îmbunătățirea eficienței energetice pentru a reduce consumul, promovarea dezvoltării surselor regenerabile de energie pentru diversificarea mixului energetic și revizuirea subvențiilor pentru energie pentru a-i viza pe cei care au cea mai mare nevoie de ajutor.


„Gospodăriile urbane și sudice, care sînt mai susceptibile de a fi conectate la rețeaua de gaze, sînt mai expuse fluctuațiilor prețurilor la gazele naturale, în timp ce cele din Chișinău sînt afectate în mod disproporționat de șocurile prețurilor la încălzirea centralizată. Gospodăriile rurale care utilizează de obicei surse de combustibil mai puțin moderne, sînt mai susceptibile la creșterea prețurilor combustibililor solizi. Cu acces aproape universal la energie electrică și costuri ridicate, majoritatea gospodăriilor sînt vulnerabile la creșterea prețurilor la energia electrică”, se arată în analiza BM.

Costurile energetice ale Moldovei sînt printre cele mai ridicate din regiune, ceea ce o face deosebit de vulnerabilă la șocurile prețurilor la energie, o situație exacerbată de statutul său de una dintre cele mai sărace țări din Europa. Moldova s-a clasat pe locul patru în ceea ce privește ponderea cheltuielilor energetice, comparativ cu 10 țări selectate din regiune, doar Polonia, Serbia și Armenia cheltuind mai mult.

0
0
1
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав