Transnistria stiri: 1402
Preşedintele stiri: 4055

Pasaje secrete, descoperite în Istanbul

1 iun. 03:00   Ştiinţă şi IT
2818 0

Tunelurile ascunse din Istanbul au fost descoperite de municipalitatea din Istanbul în timpul lucrărilor de restaurare a Fortăreței Rumel (Rumelihisar), situată în partea europeană a Istanbulului, pe malul Bosforului, la nord de cartierul Bebek.

Aceasta a fost construită de sultanul Mehmet Cuceritorul înainte de cucerirea Istanbulului pentru a preveni atacurile dinspre Marea Neagră, în cea mai îngustă parte a Bosforului (698 de metri), chiar vizavi de Fortăreața Anatoliană, pe partea anatoliană. Fortăreața se întinde pe o suprafață de 30 de hectare.

Fortăreața a fost construită în 4 luni cu ajutorul a 300 de meșteri, 700-800 de muncitori, 200 de cărăuși, barcagii și lucrători în transporturi. Faptul că a fost construită într-un timp atît de scurt arată cît de avansate erau ingineria și arhitectura otomană.

„O descoperire magnifică, demnă de al 571-lea an de la cucerire... Am descoperit pasaje secrete sub Cetatea Rumel. Restaurarea cetății Rumeli este în curs de desfășurare", a anunțat Mahir Polat, secretar general adjunct al IBB.

Mahir Polat a declarat că fortăreața a fost construită într-o perioadă scurtă de 4 luni în 1452, cu un an înainte de cucerirea Istanbulului, fiind cel mai important simbol al cuceririi. Explicînd că restaurarea în curs de desfășurare a structurii istorice a scos la iveală o descoperire care va face lumină asupra istoriei sociale și militare a structurii, Polat a spus că scopul pasajului va fi dezvăluit prin cercetare. Indicațiile inițiale sînt că ar fi putut fi pentru devierea apei sau în scopuri militare, a spus el.


„În timpul restaurării, o secțiune verticală arată descoperirile unui pasaj subteran despre care știm că are o lungime de 125 de metri, dar despre care presupunem că este divizat în interior de alte canale și ramificații. Pasajul traversează zidurile orașului și vedem că există un podeț în față care se contopește cu taluzul văii.

Aceasta este o descoperire foarte importantă. Este o structură care ar trebui să fie acceptată ca fiind medievală. Pentru că, după cum știm, la un an după cucerirea Istanbulului, perioada medievală ar fi trebuit să se încheie. Într-o structură de apărare medievală dăm peste o descoperire cu pasaje subterane.

Pasajul a fost conceput ca un coridor de trecere foarte ambițios care începea de la o înălțime de 1-1,5 metri și ajungea la 4-4,5 metri într-o cisternă din mijlocul cetății. Zidurile incintei au același sistem de ligatură din piatră de mozaic ca și tehnica de construcție folosită pentru ridicarea cetății. Capacul superior a fost, de asemenea, reparat din cînd în cînd în anumite locuri pînă la începutul anilor 1900", a explicat el.

2
1
0
1
1

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?