X 
Criza energetică stiri: 1718
Cutremure stiri: 389
Eurovision stiri: 423

An școlar nou cu manuale vechi

12 sep. 2022,, 11:06 (reactualizat 12 sep. 2022,, 18:56)   Societate
1961 0

Un nou an școlar a început recent. Elevii au revenit pe băncile școlii, fiindu-le dor de cărți, doar că acestea nu erau într-o stare tocmai bună.

Fostul ministru al educației Corneliu Popovici scria, zilele trecute, pe rețelele de socializare, că a fost sesizat de mai mulți profesori și părinți privind manualele școlare uzate și neconforme sau chiar lipsa acestora, cerînd explicații în acest sens de la actuala conducere a Ministerului Educației și Cercetării, cea care spune de fapt că se lucrează în continuare la acest capitol.

„În primele zile ale noului an școlar, am fost sesizat de mai mulți profesori și părinți privind manualele școlare uzate și neconforme Curricula 2019, precum și cu referire la livrarea insuficientă sau chiar nedistribuirea în unele localități a unor titluri de manual, fapt ce a împovărat și mai mult munca cadrelor didactice, elevilor și părinților, deopotrivă. Este o situație cu impact negativ asupra calității procesului educational care a apărut ca urmare a inactivității Ministerului Educației și Cercetării”, scria Popovici, zilele trecute, pe Facebook.

Mai mult, fostul ministru al educației spune că își dorește ca, în aceste condiții, Ministerul Educației și Cercetării „își va concentra atenția asupra asigurării instituțiilor de învățămînt cu manuale școlare, considerînd acest aspect o premisă importantă a calității procesului educațional. De asemenea, va propune efectuarea modificărillor necesare în cadrul normativ și a procedurii de achiziție, astfel încît pe viitor să fie optimizat procesul de elaborare, evaluare și editare a manualelor școlare, iar elevii și pedagogii să aibă pe masa de lucru manuale noi, interesante, motivante și conforme Curricumului Național în vigoare”.

Solicitați pentru un comentariu, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării spun că unele manuale au ajuns într-o stare deplorabilă din motiv că sînt folosite de elevi cîte patru sau chiar cinci ani la rînd, dar ne asigură că există și rezerva de stoc în mărime de pînă la 7% din numărul maxim de elevi și cadre didactice, care se preconizează că vor folosi manualul pe perioada de folosire a acestuia.


„Durata de utilizare a manualelor pentru elevii claselor I-IV, de regulă, este de patru ani, iar pentru elevii din clasele V-XII - cinci ani. Ministerul este în drept să modifice durata de utilizare a manualelor. Pînă la aprobarea noului curriculum dezvoltat și reconceptualizat în anii 2018 și 2019, Ministerul anual a reeditat manuale cărora le expirase perioada de utilizare, completînd stocurile conform comenzilor înaintate de organele locale de specialitate în domeniul învățămîntului.

În iunie 2022, Ministerul a lansat anunțul de concurs pentru achiziția a încă 69 de titluri de manuale școlare (dintre care 22 sînt traduceri în limba rusă ale manualelor) pentru învățămîntul primar, gimnazial și liceal (cu deschiderea ofertelor în ianuarie 2023). Aceste manuale vor fi evaluate, selectate și achiziționate în baza noului Regulament cu privire la evaluarea, selectarea și achiziția manualelor pentru învățămîntul general”, se arată în răspunsul oferit redacției noastre de știri

Pînă cînd problema va fi remediată în totalitate, ni se recomandă și utilizarea manualelor în format electronic, care pot fi descărcate gratuit.

Noi am încercat să accesăm site-ul și să deschidem un manual în format PDF, însă nu ne-a reușit să deschidem nicio carte din lista de pe site.

2
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mitropolia Română cere ca, pe lîngă clădirea Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, să-i fie transmite încă 17 clădiri din toată țara. Ar trebui făcut acest lucru?