COVID-19 în MOLDOVA VACCINAȚI 929 781   INFECTAȚI 361 828(+712)   TRATAȚI 345 226      DECESE 9022(+37)   Mai multe detalii 
Preşedintele stiri: 3012

Amenințați că pot fi deconectați de la gaze

20 oct. 09:15   Societate
2372 0

Distribuitorii de gaze naturale au început să transmită informări către consumatori, prin care îi avertizează că pot fi deconectați de la rețea fără preaviz, în cazul în care nu vor face economii la consum, transmite Noi.md cu referire la tv8.md.

Primarii din Anenii Noi au fost atenționați în acest fel, printr-un demers emis de Anenii Noi-Gaz. Astfel, consumatorilor li se cere să reducă consumul de gaze naturale. la rîndul său, S.A. MoldovaGaz a menționat, într-un comunicat de presă, că astfel de avizuri nu reflectă poziția generală a întreprinderii și nu ar trebui percepute la propriu.

O înștiințare cu acest mesaj a fost adresată primarului din satul Chetrosuraionul Anenii Noi care, la rîndul său, a publicat-o pe o rețea de socializare. Furnizorul de gaze, Ialoveni Gaz, își motivează decizia prin instituirea stării de alertă în sectorul de aprovizionare cu gaze din țara noastră. Primarul din Chetrosu zice că, atîta timp cît afară este relativ cald, vor încearcă să economisească. Asta le va reuși, însă, mai puțin, atunci cînd temperaturile vor scădea sub zero grade Celsius.

În aceste zile, însă, toate instituțiile publice, inclusiv școlile, grădinițile și chiar spitalele sînt nevoite să facă economii la consumul de gaze. Directoarea grădiniței din Todirești spune că a pornit căldura doar de la un singur cazan, dar acest lucru nu va fi posibil și iarna.

Și agenții economici, care consumă volume mari de gaze, au fost avertizați că vor fi deconectați de la rețea, fără a fi informați în prealabil, dacă nu vor reduce consumul cu cel puțin 30 la sută. Administratorul uneia dintre cele mai mari companii producătoare de materiale de construcție din Moldova spune că ar fi gata să achite gazul și mai scump, doar ca să poată activa fără întrerupere. În caz contrar, cei peste 60 de angajați ai săi riscă să intre în șomaj.


Directorul Ialoveni-Gaz, Ruslan Saca spune că această decizie de a trimite demersuri le aparține lor și a fost luată în condițiile stării de alertă.

Și Moldova-Gaz a venit cu un comunicat de presă în legătură cu demersurile apărute, în care menționează că acestea nu reflectă poziția generală, iar problema deconectării consumatorilor de la rețea, în special a celor din categoria protejată, nu ar trebui considerată ca un scenariu realist. Premierul Natalia Gavrilița dă asigurări că Republica Moldova nu va rămîne fără gaze naturale în prag de iarnă. Prim-ministra susține că au început negocierile pentru cumpărarea gazului din surse alternative, dar recunoaște că nu sînt deloc simple, mai ales cele cu Federația Rusă. În context, ea a subliniat că „cetățenii trebuie să folosească gazul cu bun simț”.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Guvernul anunță că există un deficit de personal în structurile de stat. În opinia dvs., cum am putea rezolva această problemă?
 X