Preşedintele stiri: 3022

Moldova a început să importe gaz prin conducta Iași-Ungheni-Chișinău

20 oct. 07:45   Societate
4281 3

Republica Moldova a primit o anumită cantitate de gaz prin gazoductul Iași-UngheniChișinău pentru a menține presiunea necesară în sistem, a anunțat prim-ministrul Republicii Moldova în cadrul unei conferințe de presă.

„Situația în care ne aflăm arată cît de corectă a fost decizia țării noastre de a accelera construcția gazoductului Iași-Chișinău. Acest gazoduct a fost utilizat în ultima săptămînă. Am primit o anumită cantitate de gaz pentru balansarea presiunii în sistem”, a precizat premierul Natalia Gavriliţa, fără a specifica volumele, transmite Mold-street.com.

La fel, au fost luate anumite cantități și din sistemul gazier al Ucrainei. Potrivit șefei Executivului, Republica Moldova se confruntă cu o criză majoră generată de creșterea dramatică a prețului la gaze la nivel mondial, iar autoritățile au dus negocieri cu Gazprom și căută soluții de alternativă.

Gavriliță a menționat că Moldova va avea gaz natural: „întrebarea este: la ce preț?”, a spus premierul.

Cît despre negocierile cu Gazprom și Moscova, ea a spus că Moldova este deschisă pentru dialog și, în pofida schimbărilor de Guverne, a fost un partener stabil al Gazpromului și și-a onorat obligațiunile prin contracte pe termen lung cu volume stabile contractate.


„Sunt anumite detalii legate de procesul de negociere cu Federația Rusă care nu pot fi făcute publice la moment, dar vor fi spuse la momentul potrivit. Suntem în discuții și cu alte Guverne și companii, pentru a identifica furnizori de gaz. Am avut discuții și ieri la acest capitol, cu România, Ucraina, Polonia și alte țări. Chiar azi, viceprim-ministrul, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, se află în Polonia în discuții la tema crizei energetice. Anterior, viceprim-ministrul, dar și ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a avut discuții la această temă la Bruxelles și București, iar joi va pleca la Kiev”, a declarat Natalia Gavrilița.

PUBLICITATE

Prim-ministrul a mai spus că Guvernul va începe procesul de achiziționare a gazului din surse alternative prin compania Energocom, iar la şedinţa din această săptămînă Cabinetul de miniştri va modifica bugetul pentru a mări capitalul statutar al Energocom pentru aceste achiziții.

În context, premierul a informat că va avea o discuţie telefonică cu liderul autoproclamatei rmn, Vadim Krasnoselski, pentru a vedea cum va fi depăşită criza energetică de către regiunea transnistreană.

Natalia Gavriliţa a admis că finalmente preţul de achiziţionare a gazelor va creşte, respectiv, şi tarifele, însă Guvernul va fi alături de cetăţeni şi pregăteşte un mecanism de compensare - fie în funcţie de venit, fie în funcție de volumul cheltuit, fie de susţinere a categoriilor defavorizate.

„Sunt încrezătoare că pînă la sfîrşitul lunii va fi semnat un acord ori cu Gazprom ori cu alţi furnizori şi ţara va face faţă situaţiei”, a conchis Natalia Gavriliţa.

Menționăm că, de la 1 octombrie 2021, Republica Moldova primește gaze la un preț de peste 790 de dolari pentru o mie de metri cubi de la Gazprom. Volumul livrat, este, însă cu circa o treime mai mic decît necesitățile țării.

0

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter


Adăuga comentariu

Se împlinește un an de președinție a Maiei Sandu. Evaluați munca ei în această funcție
 X