Transnistria stiri: 1435
Preşedintele stiri: 4038

Moldovagaz va procura 20 milioane metri cubi de gaze prin intermediul bursei

18 apr. 17:45   Economie
2518 0

Întreprinderea Moldovagaz a iniţiat procedura achiziţiei de gaze naturale pe platforma electronică de tranzacţionare administrată de BRM East Energy SRL, filiala Bursei Romîne de Mărfuri.

Este vorba de un volum de 12.800 MWh sau 20 milioane metri cubi (estimativ) pentru luna mai 2024, conform datelor publicate de Moldovagaz pe platforma de tranzacţionare, scrie mold-street.com.

Livrările ar urma să fie proporțional numărului de zile, a cîte 6.864,5 MWh/zi sau 645.161 metri cubi pe zi (estimativ) cu limita de toleranță ± 20% la cantitatea zilnică. Şedinţa de tranzacţionare se va desfăşura pe ringul simplu şi competitiv, în data de 23 aprilie 2024.

Potrivit informaţiilor de pe platformă, preţul de contract "va fi calculat ca prețul cel mai mic obținut în urma ședinței de tranzacționare, în Euro/MWh, fără TVA, acesta va rămîne ferm şi neprevizuibil pe toată perioada de derulare a contractului".

Este indicată şi formula de calculare, condiţiile şi termenele de livrare. Conform Contractului și Caietului de Sarcini este necesară şi o garanţie de 2% din prețul total calculat la 17.04.2024 - 139.555 Euro plătibili în lei moldoveneşti la cursul Băncii Naţionale a Moldovei din ziua plății.


Garantarea livrării de metan se va realiza prin constituirea unei garanții de bună execuție sub una din forme: scrisoare de garanție bancară valabilă de 10 zile după ultima zi de livrare, sau prin depunerea unei sume de un milion de euro în contul bancar al Cumpărătorului, putînd fi executată de către Cumpărător pentru nelivrare și neplată a penalităților aplicate în conformitate cu prevederile Contractului de vînzarecumpărare a gazelor naturale.

Amintim că potrivit Dispoziției Comisiei pentru Situaţii Excepţionale nr.97 din 27.12.2023, în perioada ianuarie – aprilie 2024 compania Energocom (100% capital de stat) vinde gaze natur ale către Moldovagaz la preț de 550 euro pentru o mie de metri cubi. Totuşi în urma unei licitații din 4 aprilie, Agenția Proprietății Publice, în calitate de acționar unic, și Consiliul SA Energocom au agreat, pentru luna aprilie, scăderea prețului respectiv la 450 euro pentru o mie de metri cubi. Altfel spus, preţul mediu de vînzare a scăzut în aprilie cu 100 de euro pentru o mie de metri cubi.

Mai adăugăm că platforma Bursei Romîne de Mărfuri la Chișinău a devenit operaţională la începutul lunii, iar săptămîna trecută a avut loc prima tranzacție de gaze, procurate de către CET Nord de la Natural. Din luna mai, toți marii consumatori, inclusiv Moldovagaz, sînt asteptați pe bursă, iar de la 1 ianuarie 2025, toate întreprinderile mari vor fi obligate să iasă in piața liberă, la Bursă sau prin contracte bilaterale.

0
0
1
0
4

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?