544 de ani de la victoria lui Ștefan cel Mare la Vaslui. Evenimentul a fost marcat la Chișinău (VIDEO)

544 de ani de la victoria lui Ștefan cel Mare la Vaslui. Evenimentul a fost marcat la Chișinău (VIDEO)

Mișcarea de tineret „Urmașii lui Ștefan” și Mișcarea națională „Voievod” au marcat la 10 ianuarie cea de-a 544-a aniversare a bătăliei de la Vaslui, bătălie  în care oastea Moldovei a repurtat o strălucită victorie asupra armatei otomane.


Acțiuni de comemorare a marelui domnitor Ștefan Cel Mare și a celor căzuți pe cîmpul de luptă, au loc deja al optulea an consecutiv, după cum a relatat liderul Mișcării „Urmașii lui Ștefan”, Dumitru Roibu. Tinerii au depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și au ținut discursuri în cinstea marelui domnitor.


„Sîntem cei care am jucat un rol foarte important în istoria medievală a Europei. Ca și popor, ca și neam moldovenesc trebuie să ținem minte aceste mari fapte și în continuare să prindem curaj să făurim țara noastră, viitorul țării noastre să nu uităm de-ai cui sîntem și să nu uităm îndemnul lui Ștefan cel Mare  - să stăm strajă  la hotare, să păzim acest pămînt”, a subliniat Roibu.


                                         


„De mai mulți ani comemorăm această dată importantă - 10 ianuarie 1475. Acei oameni căzuți la datorie sînt oameni demni, care au iubit libertatea și s-au luptat pentru ea. Noi trebuie să avem demnitate și sîntem datori să păstrăm această glorie”, a menționat la rîndul său liderul Mișcării Naționale „Voievod”, Nicolae Pascaru.


La evenimentul de comemorare au mai participat deputați, activiști civici, foști demnitari, precum și reprezentanți ai Asociației Tinerilor Moldoveni din Nordul Basarabiei. Fostul ministru al Apărării Victor Gaiciuc a salutat faptul că tinerii continuă să omagieze faptele glorioase ale lui Ștefan cel Mare, păstrînd în memoria colectivă istoria neamului.


„Cunoaștem că 544 de ani în urmă anume de către Ștefan cel Mare a fost dată o bătălie decisivă care a marcat puterea duhului oștii lui Ștefan cel Mare, a lui personal. Consider că Moldova are viitor și sînt bucuros că există tineri care respectă istoria neamului nostru, care sînt gata să-și apere patria”, a remarcat Gaiciuc.


Bătălia de la Vaslui, cunoscută și ca bătălia de la Podul Înalt, a avut loc la 10 ianuarie 1475. Aceasta este cunoscută drept cea mai mare victorie a lui Ștefan cel Mare asupra oastei Imperiului Otoman și cea mai mare pierdere a turcilor în fața unei armate creștine. Cu o armată de circa 40 de mii de oșteni, Ștefan cel Mare a reușit să învingă o oaste de 120.000 de luptători.


Urmărește-ne pe Odnoklassniki, dacă vrei să afli mai multe

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

Mai multe

Sondaj Toate

load