Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Cum pot părinții să construiască relații mai bune cu copiii lor adolescenți

30 iul. 2023,, 09:50   Sănătate
2719 0

Părinții, pentru a construi relații mai bune cu copiii lor adolescenți, trebuie să negocieze cu ei în mod constant, să arate suficient respect pentru limitele adolescentului, dar, pe de altă parte, să își contureze propriile limite și " indicatoare roșii", pe care nu au voie să le depășească.

Această opinie a fost exprimată de psihoterapeutul cognitiv-comportamental, activistul pentru drepturile omului Oxana Gumennaia, în cadrul unui nou talk-show "Без галстуков" (Fără cravată)", prezentat de Alexandr Stahurschi la postul N4, relatează Noi.md.

Ea a menționat că toți părinții își doresc ca copiii lor să fie disciplinați, să învețe bine, dar pentru creierul adolescentului este teribil de plictisitor și îi este foarte greu să facă față acestor sarcini. Și de aceea părinții trebuie să fie împreună cu ei în zona de negocieri constante, explicații, argumente, trebuie să le explice că în utilizarea acelorași gadgeturi este importantă măsura, și ca și în cazul mîncării, mai întîi trebuie să fie felul principal, și apoi desertul.

Oxana Gumennaia a subliniat că, potrivit cercetărilor, în fiecare clasă există 20% dintre elevi care însușesc ușor disciplinele, aceștia fiind medaliați și elevi excelenți. Alți 60% dintre elevi trebuie să depună eforturi pentru a obține ceva, iar 20% dintre elevi - orice ar face, nu se vor ridica nici măcar la acest mijloc.

"Există exact aceeași distribuție în psihicul nostru, adică 20% este ceea ce facem ușor și plăcut, 60% unde trebuie să depășim efortul și 20% unde ne este foarte greu să facem și poate că nici nu trebuie să facem, pentru că pur și simplu nu este vorba despre noi și nu ne putem mișca acolo. Cu un copil trebuie să fii constant în aceste 60%, unde trebuie să faci eforturi, dar va fi interesant, te va dezvolta în această direcție, te va ajuta să te miști. Adolescenților ar trebui să li se spună: "Înțeleg că vreți să ieșiți acolo, să stați noaptea la discotecă. Dar haideți mai întîi să interacționăm mai mult în acest domeniu, să mergem în excursie împreună cu părinții, să mergem la țară, să facem ceva împreună, să mergem la bunica acasă. Este important să ne punem de acord cu părinții celorlalți adolescenți, să organizăm măcar niște activități, cum ar fi team building-ul", a spus psihoterapeutul cognitiv-comportamentalist.


Potrivit acesteia, atît familia, cît și școala sînt importante în această situație.

"Da, acestea sînt două sisteme, care, în principiu, pe de o parte, ar trebui să arate suficient respect pentru limitele adolescentului și, pe de altă parte, să arate aceste limite și să spună: "Îmi pare rău, și eu am limite, iar aceste "însemne roșii" nu depășesc", dacă avem contacte normale cu tine, comunicare" - a spus Oxana Gumennaia.

Ea a subliniat că, de obicei, adolescenții nu vor să-și supere părinții, pe care îi iubesc și îi respectă, mai ales dacă există diverse activități cu ei care îi atrag.

"Ei se simt bine cu părinții lor, plăcut, își doresc această atmosferă, pentru că de obicei le lipsește doar această părintească, ca să spunem așa, îndrumare, conducere. Acolo sîntem împreună, pentru că acest lucru este important și pentru vîrstă. Și este important să înțeleagă că și dușmanii trebuie ținuți aproape. Adică, chiar dacă nu vă plac prietenii copiilor voștri, nu ar trebui să spuneți cît de răi sînt, ar trebui să faceți cunoștință cu acești prieteni și să construiți relații cu ei, cu părinții lor și așa mai departe. Adică, să creați un sistem în jurul adolescentului vostru, care vă va ajuta să controlați mai bine, să fiți în contact cu acești copii, cu părinții lor", a spus expertul.

Potrivit acesteia, este important să conveniți ca atunci cînd pleacă de acasă, copilul să le scrie înapoi părinților sau să le trimită un zîmbet o dată la jumătate de oră, pentru ca aceștia să înțeleagă că totul este în regulă cu el, pentru că este important pentru ei, pentru că sînt îngrijorați și iubesc, iar acest lucru le afectează apoi sănătatea, iar dacă copilul a uitat, părinții îi vor suna pe prietenii sau cunoștințele lor pentru a se asigura că sînt bine.

"Așa că se fac aranjamente la mal în legătură cu asta și nu este o încălcare a legii. Dar este muncă și, de obicei, vrem ca lucrurile să se rezolve de la sine acolo. Nu, la vîrsta asta, dacă trece o zi fără un singur conflict, e ciudat. E un dar de la nu știu ce forțe. Adică, ca să fie clar că în fiecare zi, dacă am vreo neînțelegere cu adolescentul meu și trebuie să mă cert și să îi explic de 303 ori despre lucruri care sînt clare pentru mine, dar de neînțeles pentru creierul lui, e normal. Adică, este o dinamică absolut normală. E important să nu se omoare, să nu i se întîmple nimic. Așa că a luat, de exemplu, șase puncte la școală. Este în regulă, în clasa a noua sau a zecea va fi un pic mai bine, va înțelege ce vrea și poate că dinamica va fi cumva diferită. Asta este, este important să negociem cu el tot timpul", a declarat Oxana Gumennaia.

4
0
0
1
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?