Mîncarea tinde să îți ofere energie, însă unele alimente pot să te păcălească: par să te revigoreze pe moment, după care te confrunți cu somnolență și o scădere a concentrării și vitalității. Care sînt acestea?
Astfel, o masă sau gustare bogată în produse din făină albă creează, în general, o creștere rapidă a nivelului de zahăr din sînge și insulină, urmată de o scădere a energiei la fel de rapidă. În schimb, produsele din făină integrală ajută la reglarea nivelului de zahăr din sînge și la menținerea energiei constantă pe tot parcursul zilei.
Multe alimente de pe piață sînt încărcate cu zaharuri, care, dacă sînt consumate prea frecvent, pot afecta nivelul de energie. De exemplu, mulți oameni consideră cerealele pentru micul dejun o parte importantă a unei rutine sănătoase și energizante pentru micul dejun. Cu toate acestea, multe soiuri nu reușesc să ofere această energie așteptată.
Această combinație de zahăr în cantitate mare și conținut scăzut de fibre poate crește nivelul zahărului din sînge și al insulinei, ducînd la o creștere bruscă a energiei, urmată de o cădere rapidă. În plus, consumul de alimente bogate în zaharuri¹ adăugate poate crește pofta de dulce, creînd astfel un cerc vicios.
Pentru a evita acesta efect, dacă îți place să mănînci cereale dimineața, optează pentru fulgii de ovăz, pe care îi lași la înmuiat în lapte de cu seară. Dimineața, adaugi cîteva bucăți de fructe proaspete, după preferințe, și eventual o mînă de nuci și ai obținut un mic dejun care să îți ofere energie și sațietate pentru mai multe ore.
Prin urmare, deși alcoolul te poate ajuta să te simți mai relaxat sau să adormi mai repede, în funcție de cantitatea pe care o consumi, îți poate „fura” energia². Nivelurile scăzute de alcool nu par să influențeze prea mult calitatea sau durata somnului. Pentru a evita dispariția energiei din cauza alcoolului, asigură-te că aportul este mic. E recomandat ca o femeie să bea cel mult un pahar cu vin sau bere pe zi, iar un bărbat cel mult două pahare.
Aceste băuturi oferă un impuls de energie foarte mare, deoarece sînt pline de zahăr și cofeină, însă pe termen scurt. În cazul în care consumi regulat băuturi energizante³, acestea tind să nu-și mai facă efectul și să ai nevoie de cantități tot mai mari. Consumul exagerat poate provoca nervozitate, anxietate și palpitații și poate agrava atacurile de panică.
Dacă ai nevoie să bei ceva energizant, e mai sănătos să alegi o cană de cafea simplă sau o cană de ceai negru ori verde în cursul dimineții. Acestea îți pot oferi energia de care ai nevoie și te vor ajuta să te concentrezi la activitățile tale.Deși pot fi cu adevărat delicioase, prăjelile te storc de „energie”, deoarece sînt bogate în grăsimi și sărace în fibre, doi factori care contribuie la încetinirea digestiei. Digestia mai lentă poate reduce viteza cu care substanțele nutritive care stimulează energia intră în organism, amînînd creșterea nivelului de energie la care te aștepți în general după o masă. Mai mult, prăjelile tind să fie sărace în vitamine, minerale și alți nutrienți esențiali. Consumul de prea multe alimente grase simultan te poate face să te simți mult prea plin și letargic pentru mai multe ore la rînd.
Dacă, din diverse motive, mănînci prea multe alimente cu conținut caloric mic, deci numărul de calorii zilnice este insuficient pentru nevoile tale, acest lucru poate reduce foarte mult nivelul de energie. Practic, caloriile reprezintă o unitate de măsură folosită pentru a estima cantitatea de energie pe care o va oferi corpului mîncarea digerată. Corpul folosește calorii pentru a susține funcții de bază precum respirația, gîndirea și bătăile inimii.
Caloriile pe care le consumi acoperă, de asemenea, energia pe care o cheltui cînd faci mișcare pe parcursul zilei, inclusiv exerciții fizice. Dacă, în mod regulat, furnizezi corpului prea puține calorii față de cît necesită, se pot crea dezechilibre hormonale care pot încetini metabolismul și te pot lipsi de energie.Discută cu medicul tău sau caută pe internet un calculator de calorii pentru a afla de cîte ai nevoie pentru a-ți păstra o stare bună de sănătate și greutate normală pentru înălțimea, vîrsta și nivelul tău de activitate. Ca regulă generală, oamenii au nevoie de cel puțin 1200 de calorii pe zi pentru a rămîne sănătoși. În cazul în care calculele arată că ar trebui să consumi mai puțin de 1200 de calorii din alimentație, e indicat să nu faci acest lucru, ci, în schimb să faci mai multă mișcare pentru a arde caloriile suplimentare.
Adăuga comentariu