X 
Arşiţa stiri: 174
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

Analiza ADN a părului lui Beethoven a uimit oamenii de știință

17 mai. 06:00   Ştiinţă şi IT
109514 0

O echipă internațională de oameni de știință a efectuat un nou studiu asupra unor mostre de păr ale compozitorului Ludwig van Beethoven. Rezultatele au indicat un nivel extrem de ridicat de metale grele.

Analizele au indicat concentrații „alarmant de mari” de plumb, arsenic și mercur. O șuviță conținea 380 de micrograme de plumb la un gram de păr, în timp ce alta conținea 258 de micrograme. Această cifră este de 95 și 64 de ori mai mare decît nivelul maxim admis (4 micrograme). Nivelul de arsenic era de 13 ori mai mare decît norma, iar cel de mercur de patru ori mai mare decît norma. „Acestea sînt cele mai ridicate niveluri de metale în păr pe care le-am văzut vreodată”, a declarat coautorul studiului, Paul Giannetto, patologo-anatom la Clinica Mayo.


Nivelurile ridicate de metale toxice pot explica parțial de ce Beethoven a dezvoltat boli grave: surzenie, probleme gastrointestinale și icter (un simptom al unei boli de ficat). Cu toate acestea, nivelurile de plumb nu au fost suficient de ridicate pentru a fi considerate singura cauză a morții compozitorului.


Există mai multe versiuni care explică acumularea de substanțe dăunătoare în organism. Una dintre ele este legată de dependența lui Beethoven de vin - în perioada sa, producătorii adăugau adesea acetat de plumb în băutură ca îndulcitor și conservant, metalul fiind conținut și în vasele de sticlă. În plus, compozitorul mînca adesea pește din Dunăre, despre care se știa că conținea arsenic și mercur, relatează Clinical Chemistry.


Oamenii de știință au declarat că analiza părului, deși nu a ajutat la stabilirea cauzei exacte a morții lui Beethoven, a fost „o piesă importantă dintr-un puzzle complex” care va permite istoricilor, medicilor și oamenilor de știință să înțeleagă mai bine istoria medicală a marelui compozitor. Analiza ADN a părului său fusese efectuată anterior. Aceasta a arătat că la sfîrșitul vieții s-a îmbolnăvit de hepatita de tip B.

28
6
4
31
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав