Flavonoidele conținute de afine inhibă răspîndirea bacteriilor și a virusurilor. Îmbunătățesc funcția creierului, sînt bune pentru ochi și te apără împotriva infecțiilor tractului urinar. Afinele își datorează culoarea albastră cantităților mari de antocianine, pigmenți solubili în apă. Aceste substanțe vegetale ajută la neutralizarea radicalilor liberi din celule și la prevenirea bolilor cronice, precum și a inflamației. În plus, întăresc sistemul imunitar.
Dacă dorești să pierzi în greutate, ar trebui să consumi în mod regulat aceste mici fructe de pădure. Ele nu numai că sînt sărace în grăsimi și calorii (43 la 100 g), dar ajută și la reducerea circumferinței taliei. Motivul – polifenolii prezenți în afine. S-a dovedit că acești antioxidanți reduc formarea de noi celule adipoase, scrie cosmopolitan.ro.
Sfat: pentru a obține acest efect de reducere a greutății corporale, este necesar să mănînci zilnic 200 de grame de afine.
Datorită conținutului ridicat de potasiu, afinele sînt un remediu testat în lupta împotriva retenției de apă în organism (edeme) și a picioarelor grele. În plus, au un compus oxidativ, numit pterostilbena, capabil să reducă nivelul colesterolului rău și să-l crească pe cel bun. Acest lucru previne bolile de inimă și, în același timp, întărește mușchiul inimii.
Bine de știut: aceste fructe cresc nivelul oxidului nitric în organism, ceea ce susține elasticitatea vaselor de sînge. Potasiul din afine ajută la normalizarea tensiunii arteriale și a ritmului cardiac.
În plus față de mulți antioxidanți, afinele conțin, de asemenea, numeroase carotenoide. Fiind un precursor al vitaminei A, betacarotenul sprijină funcția ochiului. Afinele conțin carotenoide valoroase (luteină, zeaxantină), flavonoide (rutină, resveratrol, quercetină) și alți antioxidanți – vitaminele A, C, E, seleniu, zinc și fosfor. Toate aceste substanțe nutritive au efect pozitiv asupra sănătății ochilor.
Bine de știut: afinele luptă împotriva problemelor oculare legate de vîrstă, cum ar fi degenerescența maculară, cataracta, miopia, hipermetropia, uscăciunea ochilor și infecții.
În cazul infecțiilor tractului urinar, anumite colonii bacteriene, cum ar fi E. coli, se depun pe peretele interior al aparatului urinar, ceea ce duce la infecție. Afinele inhibă dezvoltarea unor astfel de bacterii, curățînd pereții tractului urinar, prevenind infecția. Studii științifice de lungă durată au arătat că afinele pot inhiba în mod eficient inflamația, prin reducerea producției de mesageri inflamatori.
Bine de știut: un consum zilnic de 330 ml de suc de fructe de pădure, pe parcursul a patru săptămîni, reduce inflamația cauzată de prezența germenilor patogeni la nivelul tractului urinar (uretrite, cistite, prostatite, pielonefrite).
Afinele favorizează eliberarea de insulină și, astfel, crește absorbția de zahăr prin mușchi și celulele adipoase. Datorită efectului hipoglicemiant, aceste bobițe albastre devin un aliat puternic pentru diabetici. În plus, ingredientele bioactive ale afinelor cresc sensibilitatea la insulină și reduc astfel riscul de îmbolnăvire de diabet de tip II.
Bine de știut: dintre fitonutrienți, antocianinele, în mod special, par să joace un rol-cheie în diabet. Ele nu numai că dau fructelor de pădure culoarea lor albastru intens, ci, în plus, reglează nivelul de zahăr din sînge și stimulează arderea grăsimilor abdominale.
Afinele conțin seleniu, vitaminele A, C, E, din complexul B, zinc, sodiu, potasiu, cupru, magneziu, fosfor și mangan. Acestea acționează împotriva regresiei și morții celulelor nervoase și ajută în tulburările nervoase. Celulele nervoase au un risc mai mare de a dezvolta daune provocate de radicalii liberi și, prin urmare, necesită protecție antioxidativă specială. Prin reducerea stresului oxidativ în celulele nervoase, se menține o funcție cognitivă optimă a celulelor nervoase.
Bine de știut: cu cît culoarea afinelor este mai închisă, cu atît sînt mai bogate în antioxidanți și alți nutrienți valoroși.
Afinele proaspete sînt un remediu testat în caz de constipație. În diaree, eficientă este varianta uscată a fructelor. Datorită efectului lor blînd, sînt potrivite și pentru copiii mici. Fibrele din afine stimulează digestia, acționînd împotriva constipației. Vitaminele, sodiul, cuprul, fructoza și acizii îmbunătățesc digestia prin stimularea sucurilor și enzimelor digestive care transportă alimentele prin tractul gastrointestinal. În același timp, afinele sînt eficiente și în caz de diaree. La bebeluși și copii mici, afinele ajută la întărirea scaunului și le oferă nutrienți importanți care fortifică sistemul imunitar.
Bine de știut: un sistem imunitar puternic protejează împotriva răcelilor, febrei, variolei și a altor boli contagioase transmise de bacterii și virusuri.
Adăuga comentariu