X 
Arşiţa stiri: 175
Jocurile Olimpice stiri: 134
Transnistria stiri: 1455

O aeronavă militară a SUA, cu 35 de soldaţi a aterizat pe Aeroportul Chişinău

18 mai. 11:15   Societate
6931 0

  Un avion C-17 al Gărzii Naţionale Aeriene din Carolina de Nord a ajuns în această dimineaţă la Aeroportul Chişinău pentru a sprijini exerciţiile PEACE SH.

  Astfel, treizeci și cinci de gărzi din Carolina de Nord și Forțele Aeriene ale Statelor Unite în Europa, în cooperare cu ministerele Republicii Moldova, vor practica tacticile de răspuns necesare asigurării siguranței cetățenilor moldoveni în caz de urgență, notează Noi.md cu referire la unimedia.

  În plus, acest avion a livrat echipamente medicale și de apărare, care vor fi predate Departamentului Apărării ca parte a ajutorului american. Statele Unite sun că sînt mîndre de cooperarea cu guvernul și oamenii din Moldova în eforturile lor de a crea un viitor democratic, prosper și sigur.

  Amintim că recent mai mulți experți, și-au exprimat pentru Noi.md părerile despre exercițiile militare comune moldo-americane, ei au spus cum se încadrează asemenea acțiuni în contextul nostru constituțional, dar și al percepției populației în cazul unor astfel de exerciții.


  Astfel, potrivit lui Victor Stepaniuc, istoric, fost deputat și ex-viceprim-ministru, astfel de exerciții militare moldo-americane constituie o încălcare serioasă a Legii Supreme a Republicii Moldova.

  "Consider că toate aceste exerciții militare ale unei țări neutre, cum este Moldova, cu un bloc militar, este o încălcare a Constituției R. Moldova, deoarece, potrivit art. 11 din Legea Supremă noi sîntem stat neutru".

  Și fostul șef al Serviciului de Informație și Securitate al Republicii Moldova, Anatol Plugaru, a menționat că, după părerea sa, astfel de acțiuni din partea militarilor moldoveni și americani contravin legislației noastre.

  "Este o acțiune nesăbuită a autorităților noastre și o formă de atragere a Republicii Moldova în război. Aceste acțiuni, manevre nu înseamnă nimic altceva decît o provocare".

  Avocatul și juristul Pavel Midrigan a declarat că astfel de exerciți, cu tehnică militară defilînd pe drumurile din Moldova, formează și o percepție specifică și din partea mai multor cetățeni, care se arată deranjați de astfel de acțiuni.

  "Astfel de exerciții, precum cele comune cu militari americani, ne deranjează. Pe mine, ca cetățean, mă deranjează. Noi vrem pace. Cu atît mai mult, americanii! Unde sînt americanii și unde sîntem noi ...".

  În data de 2 mai, Ambasada Statelor Unite (SUA) la Chișinău a emis un comunicat, în care a menționat despre faptul că "efectivele Trupelor Aeropurtate ale Forțelor Armate din SUA și Republicii Moldova vor participa în săptămînile următoare la un exercițiu military, planificat, de salturi aeriene și desfășurare a forțelor terestre în regiunile centrale și nordice ale Republicii Moldova".

  10
  1
  0
  4
  56

  Adăuga comentariu

  500

  Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

  La ce va duce decizia de a fuziona fizica, chimia și biologia într-o singură materie școlară?
  CAII MOLDOVENEȘTI, ÎN CENTRUL UNUI SCANDAL!Сандуляк Владислав