Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

UE, Serbia și Kosovo fac un pas spre punerea în aplicare a acordului de normalizare

19 apr. 2023,, 13:45   Externe
2335 0

Uniunea Europeană, Serbia și Kosovo au înființat un comitet mixt de monitorizare pentru a urmări punerea în aplicare a acordului de la Ohrid propus de UE privind normalizarea relațiilor, transmite Adevărul European.

"UE, în calitate de facilitator al dialogului dintre Belgrad și Pristina, împreună cu Kosovo și Serbia, în calitate de părți la dialogul privind normalizarea relațiilor, a înființat astăzi un Comitet comun de monitorizare pentru a monitoriza punerea în aplicare a acordului privind calea spre normalizare între Kosovo și Serbia și aplicațiile sale privind punerea în aplicare a acestuia", a precizat serviciul diplomatic într-un comunicat.

Kosovo va fi reprezentat de ambasadorul la Bruxelles, Agron Bajrami, iar Serbia de negociatorul-șef Petar Petkovic. Comitetul se va reuni în mod regulat la Bruxelles.

Se așteaptă ca termenii săi de referință să fie finalizați și aprobați la prima reuniune a comitetului. Aceasta va avea loc după următoarea reuniune de dialog la nivel înalt programată pentru marți, 2 mai, la Bruxelles.

La 27 februarie, șeful politicii externe a UE, Josep Borrell, a publicat textul integral al propunerii UE pentru normalizarea relațiilor dintre Kosovo și Pristina. Acesta conține puncte privind recunoașterea reciprocă a documentelor și a simbolurilor de stat, precum și acordul Belgradului de a nu împiedica Pristina să adere la organizațiile internaționale.


În martie, președintele sîrb Aleksandar Vucic și liderul kosovar Albin Kurti au purtat discuții de 12 ore în orașul Ohrid din Macedonia de Nord pe tema planului Borrell.

Ca parte a planului, liderii UE și SUA fac presiuni, de asemenea, pentru ca autoritățile din Kosovo să creeze o comunitate de municipalități sîrbe cu drepturi de autonomie, în conformitate cu acordul de la Bruxelles din 2013. Kosovo și-a declarat independența față de Serbia în 2008, dar Belgradul nu a recunoscut-o încă. În 2013, Serbia și Kosovo au semnat un acord mediat de UE pentru normalizarea relațiilor, însă dialogul s-a blocat în curînd.

Tensiunile de la frontiera dintre Kosovo și Serbia persistă de la jumătatea anului 2022, escaladînd ocazional în închideri de drumuri în nordul Kosovo și în retorică belicoasă din partea ambelor părți.

Provincia autonomă sîrbă Kosovo și Metohija și-a declarat independența în 2008 și a încercat recent să devină membră a organizațiilor internaționale. Mai mult de jumătate din cele 193 de națiuni ale ONU, inclusiv Moldova, Rusia, India și China, se opun recunoașterii Kosovo. Independența Kosovo nu este recunoscută de cinci dintre cele 27 de state membre ale UE.

1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?