X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

Au fost stabilite criterii cu privire la persoanele care nu au dreptul de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie

4 oct. 2023,, 08:41   Politică
3331 0

Astăzi la ora 7:30 a fost convocată ședința Comisiei pentru Situații Excepționale.

După ședință, Prim-ministrul Dorin Recean a venit cu unele precizări.

„Azi a fost adoptată decizia CSE din 4 octombrie 2023 prin care au fost stabilite criterii de individualizare cu privire la persoanele care nu au dreptul de a candida la alegerile locale din 5 noiembrie și posibilitatea de contestare a acestor decizii administrative la Curtea de Apel.

De asemenea, azi Parlamentul se întrunește în ședință plenară pentru a completa Codul electoral cu prevederi ce îl va pune în acord cu considerentele reținute de Curtea Constituțională.

Astfel, nu vor fi admise să candideze la alegerile din 5 noiembrie 2023 persoanele cu statut de învinuit, bănuit sau inculpat de săvîrșirea infracțiunilor care au fost menționate ca argument de Curte la declararea neconstituționalității partidului, au realizat nemijlocit acțiuni care au constituit argumente reținute în hotărîrea Curții Constituționale de declarare a neconstituționalității partidului, au fost excluse din scrutinul electoral anterior ca urmare a încălcării principiului finanțării ilegale comise în mod intenționat sau au fost incluse în sancțiunile internaționale reținute în cuprinsul hotărîrii Curții.


Instituțiile statului nu vor admite ca membrii unei grupări criminale organizate să fraudeze alegerile”, a conchis premierul.

Reamintim că ieri Curtea constituțională a admis sesizarea depusă de e Marina Tauber, Vadim Fotescu, Petru Jardan, Reghina Apostolova, Denis Ulanov și a declarat neconstituțional articolul 16 alin. (2) lit. e) din Codul Electoral. Prezenta hotărîre este definitivă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adipotării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Prin această decizie, foştii deputaţi ai Partidului ŞOR, scos în afara legii, au dreptul să participe la alegerile din 5 noiembrie.

6
0
1
1
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?