Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Experiența Estoniei privind implementarea votului prin internet a fost discutată la Chișinău

12 dec. 2022,, 18:00   Politică
2264 1

Experiența Estoniei privind implementarea votului prin internet a fost discutată astăzi la ședința Grupului interinstituțional privind elaborarea și pilotarea Sistemului Informațional de Vot prin Internet, comunică Moldpres.

Potrivit Comisiei Electorale Centrale, experiența Estoniei privind implementarea sistemului de vot prin internet a fost prezentată de Tarvi Martens, expert care a realizat sistemul în această țară și Epp Maaten, director de program privind securitatea cibernetică, lider de program în Republica Moldova.

În cadrul discuțiilor, experții estonieni au explicat cum funcționează procesul de vot prin internet în Estonia. Conform sistemului estonian, alegătorii pot vota timp de 7 zile pînă în ziua alegerilor, utilizînd un număr de identificare. De asemenea, sistemul permite votarea și prin intermediul telefonului mobil, utilizînd un ID mobil. Ei au menționat că votul este criptat, secret și securizat. Totodată, fiecare număr de înregistrare este verificat prin sistemele naționale de înregistrare a domiciliului, precum și în Registrul de Stat al Alegătorilor.

Grupul de lucru a fost creat la inițiativa Comisiei Electorale Centrale și este format din reprezentanți ai CEC, Agenției de Guvernare Electronică, Serviciului Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică, Agenției Servicii Publice, Serviciului de Informații și Securitate, Centrului Național pentru Protecția Datelor cu Caracter Personal, precum și ai Coaliției Civice pentru Alegeri Libere şi Corecte.

0
0
0
0
3

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?