X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Sandu: Boris Lupașcu nu va avea acces în interiorul Curții Constituționale

24 apr. 2021,, 09:54   Politică
4236 17

Domnica Manole este în continuare judecător al Curții Constituționale (CC), Boris Lupașcu ar putea fi reținut, iar Înalta Curte este păzită la indicația Președinției.

Declarația a fost făcută de președintele țării, Maia Sandu, în cadrul emisiunii "Bună Seara" cu Mircea Surdu, transmite Noi.md cu referire la Știri.md.

"Domnica Manole este în continuare judecător al Curții Constituționale. Circul din Parlament care s-a transformat în acțiune neconstituțională nu schimbă cu nimic componența CC.

Este neconstituțional, Parlamentul poate să se întrunească mîine și să decidă că în general nu este nevoie de Curte Constituțională.

Nu s-a schimbat nimic, doar că Parlamentul R. Moldova a transmis niște semnale urîte și în țară și peste hotare că încalcă procesele democratice", a declarat Maia Sandu.


Totodată, președintele țării a subliniat că judecătorul numit de majoritatea PSRM-ȘOR, Boris Lupașcu, nu va avea acces în interiorul Curții Constituționale.

"Domnul Lupașcu nu are cum să vină la serviciu pentru că CC este păzită la indicația mea și, respectiv, doar persoanele care lucrează și care au fost alese în mod legal pot să intre și să decidă în cadrul instituției.

Domnului Lupașcu îi transmit să citească toată legislația și să înțeleagă ce răspundere poartă pentru că și-a dat acordul să participe la un act neconstituțional.

El nu are imunitate parlamentară, așa că la el lucrurile ar putea să se întîmple mai repede decît la deputați", a menționat Maia Sandu.

Știri.md reamintește că președintele țării, Maia Sandu, a cerut procurorilor să investigheze acțiunile de astăzi ale majorității parlamentare PSRM-ȘOR sub aspectul uzurpării puterii de stat.

Potrivit Legii Supreme, acţiunile de acest gen constituie cea mai gravă crimă împotriva poporului. Constituţia Moldovei stipulează că suveranitatea naţională aparţine poporului, care o exercită în mod direct şi prin organele sale reprezentative.

Nicio persoană particulară, nicio parte din popor, niciun grup social, niciun partid politic sau o altă formaţiune obştească nu poate exercita puterea de stat în nume propriu.

Potrivit Codului Penal, acţiunile săvîrşite în scopul uzurpării sau menţinerii forţate a puterii de stat cu încălcarea prevederilor Constituţiei se pedepsesc cu închisoare de la 10 la 15 de ani.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?