Eurovision stiri: 518
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1427

Armamentul NATO în Moldova amplifica conflictul din regiune. Declarație

21 iul. 2022,, 14:25   Politică
4767 0

Livrările de armament NATO către Moldova alimentează conflictul din regiune. Așa-zisul șef al Ministerului Afacerilor Externe al nerecunoscutei Republici Moldovenești Transnistrene (RMN) Vitali Ignatiev a acuzat alianța de acest lucru, transmite RIA Novosti.

„[Armele NATO] provoacă firele fierbinți, de care, judecînd după declarațiile combatanților și ale unor oficiali moldoveni, sînt deja destui acolo”, a spus șeful departamentului. El a menționat că Transnistria urmărește acțiunile alianței în cadrul dezvoltării militaro-politice a teritoriului dintre Prut și Nistru.

Potrivit acestuia, activitățile Alianței Nord-Atlantice nu contribuie la dezvoltarea stabilității și securității în regiune. Mai mult, Ignatiev a spus că starea de lucruri poate fi descrisă de principiul „armelor lui Cehov”.

Anterior, președintele Republicii Moldova, Comandantul Suprem al Forțelor Armate Maia Sandu a anunțat necesitatea dotării Armatei Naționale cu echipamente moderne.

Ea a precizat că, dacă nu ar fi fost război în Ucraina, această problemă nu ar fi devenit o prioritate pentru guvern, dar avînd în vedere situația din țara vecină, autoritățile sînt obligate să pregătească armata pentru cel mai sumbru scenariu.


Maia Sandu a spus că pînă acum nu există promisiuni din partea partenerilor de dezvoltare cu privire la înarmarea Republicii Moldova.

Președintele a menționat că evenimentele din războiul din Ucraina fac autoritățile să se gîndească mai serios la necesitatea modernizării Armatei Naționale. Șefa statului a precizat că, în cazul unui conflict militar, soldații nu pot fi trimiși la luptă fără echipament militar.

„Republica Moldova a fost și va rămîne o țară pașnică... Vrem să fim în siguranță acasă și vrem să nu ne atace nimeni”, a subliniat Sandu.

Potrivit șefului statului, în situația actuală, cînd există un conflict militar la granița cu Republica Moldova, „ar fi complet iresponsabil să nu ne gîndim cum să ne protejăm dacă ni se întîmplă o asemenea tragedie”.

Președintele a mai menționat că Uniunea Europeană este pregătită să ne ofere sprijin în modernizarea armatei, dar numai echipamente neletale, și nu arme și muniții.

„Nu vrem să ne tragă nimeni într-un război, dar aceasta este o realitate pentru care trebuie să fim pregătiți. Toate discuțiile din opoziție sînt false pentru că UE a spus că ne oferă echipamente neletale chiar dacă avem nevoie de muniție. Trebuie să ne gîndim serios la modul în care este echipată Armata Națională. Dacă mai avem o armată, nu o putem lăsa neechipată. Trebuie să facem lucrurile de bază. Este greșit să păstrezi o armată fără echipament de protecție. Singura promisiune pe care o avem vine de la UE și vizează arme neletale”, a precizat Maia Sandu.

Șefa statului mai spune că decizia de aderare a Republicii Moldova în blocul militar, care ne va oferi o umbrelă de protecție, va aparține poporului. Pînă atunci, statutul de neutralitate prevăzut de Constituție va fi respectat.

„Pentru a face acest lucru, trebuie să avem sprijinul societății. Sîntem o țară democratică în care oamenii decid totul. La momentul adoptării Constituției, poporul a decis că ar trebui să fim o țară neutră. Dar țările neutre au de obicei armate foarte puternice și bine echipate. Sîntem o țară neutră și avem o armată în care nimeni nu a investit. Nu putem închide ochii și să ne prefacem că nu există război”, a spus președintele Republicii Moldova.

0
0
1
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?