Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 501
Preşedintele stiri: 3996

Sandu: „ Noi nu vrem război, dar e firesc să ne protejăm”

31 mai. 2022,, 08:30   Politică
2794 0

Problemele de securitate ale Republicii Moldova au fost discutate cu Președinta Maia Sandu în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PRO TV Chișinău. Maia Sandu a comentat oferta Marii Britanii de a ne oferi sprjin militar, precum că aceasta nu ar contraveni Constituției, pentru că în Constituție nu scrie că nu avem armată și nu avem dreptul să ne apărăm.

„Există foarte multe speculații la acest subiect și doresc să repet aceasta încă o dată, Moldova nu dorește să atace vreo țară. Republica Moldova este o țară pașnică și își dorește pace în regiune și în toată lumea. Republica Moldova are scrisă neutralitatea în Constituție, totodată are și armată, pentru că neutralitatea nu înseamnă automat că nimeni niciodată nu va atenta la integritatea teritorială a Republicii Moldova. Deci repet în Constituția noastră nu scrie că nu avem armată, că nu avem dreptul să avem armată și că armata nu ar avea voie să aibă și arme.”

Maia Sandu consideră că statele neutre trebuie să aibă armate puternice pentru a face față în cazul în care țara este atacată, scrie Noi.md cu referire la realitatea.md.

„Din păcate nu s-a făcut nimic ca armata aceasta să fie cît de cît echipată. Așa cum s-a întîmplat în toate domeniile, guvernarea proastă a condus la această situație. Dar dacă stăm să ne uităm la alte țări care sînt neutre, acestea au armate puternice. Pentru că ce înseamnă neutru: este să nu participi la vreo coaliție cum ar fi umbrela NATO, dar singur să îți asiguri apărarea. Acum noi sîntem neutri în Constituție, dar ce se întîmplă în cazul în care ne atacă cineva? Sigur că noi vrem să nu ni se întîmple nimic și noi facem tot ce putem ca să păstrăm liniștea și pacea. Dar oamenii mă întreabă: dar cine ne apără dacă se întîmplă ceva? Este o întrebare complicată. Le spun că noi facem totul ca să nu se întîmple acest lucru, dar decizia nu ne aparține doar nouă pentru că în cazul Ucrainei nu a fost decizia Ucrainei, a fost decizia Rusiei să atace Ucraina.”

Șefa statului susține că e firesc dacă avem armată, atunci aceasta să fie echipată corespunzător.


„Deci în situația aceasta noi sigur trebuie să îmbunătățim capacitatea armatei noastre cu anumite mijloace de care au nevoie. Deci am primit din partea UE în programul Inițiativa pentru pace ajutoare arme neletale. O să discutăm cu ministerul Apărării care sînt necesitățile de bază pe care bugetul nu le-a asigurat pînă acum și nici în prezent nu le poate asigura pentru că sîntem într-o situație dificilă. O să vedem ce putem să primim de la UE sau de la vreo altă țară ajutor fără ca să achităm. Deci dacă avem armată e și firesc atunci ca aceasta să nu meargă cu sapa, dar să aibă echipamentele corespunzătoare. Noi nu vrem război, dar e firesc să ne protejăm.”

Cum ar reacționa statele membre UE în cazul în care am fi amenințați, șefa statului a declarat că i-a întrebat și pe ei acest lucru și spune că le-a dat de gîndit.

„Nu am discutat cu Ucraina, ea are acum problemele sale și ea trebuie ajutată. Cu România, am discutat cu toate țările membre UE ce se întîmplă dacă Republica Moldova ajunge în această situație. Nu am primit niciun răspuns, dar oamenii se gîndesc, cel puțin i-am pus în situația să se gîndească.”

Deși președinta Republicii Moldova spune că avem nevoie de armată, totuși soluționarea conflictului transnistrean trebuie de rezolvat doar pe cale pașnică și a dat asigurări că nu se discută cu Kievul nici o soluție militară în acest sens.

„Și eu aici repet noi sîntem interesați să reglementăm problema transistreană doar pe cale pașnică. Aceasta este singura cale pe care putem să rezolvăm acest conflict. Nu se discută cu Kievul nici o soluție militară.”

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?