X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Noi.md continuă să prezinte cititorilor proiectele politice noi din Republica Moldova

27 apr. 2023,, 17:58   Politică
10981 2

Interviu cu ex-deputatul Eugeniu Nichiforciuc, unul din iniţiatorii constituirii Mişcării „Respect Moldova”

Eugeniu Nichiforciuc: Respectul faţă de Moldova, faţă de cetăţeni va sta la baza tuturor acţiunilor noastre

Î: Dle Nichiforciuc, ştirea că reveniţi în politică a fost oarecum surprinzătoare. Ce v-a determinat să faceţi acest pas?

E.N.: Din start o precizare importantă – nu e vorba doar de mine, ci de un grup de persoane, care, analizând situaţia concretă nu doar de moment, dar şi din ultimii ani, a constatat că se resimte puternic lipsa unei formaţiuni care şi-ar baza acţiunile pe respectul faţă de Republica Moldova, faţă de cetăţeni și față de lucrul bine făcut. Nu vreau să critic pe nimeni, dar astăzi marea majoritate a celor ce fac politică în Moldova nu ne conving de faptul că ar respecta ţara, cetăţenii și cel mai important că pot face, pot repara, construi, dezvolta. Din contra, tot mai des vedem că în capul mesei se pun interese personale, de grup, partinice, ale unor forţe din exterior, interese care de multe ori nu au nimic în comun cu interesele ţării, ale cetăţenilor. Analizând toate aceste lucruri, am ajuns la concluzia că apariţia Mişcării „Respect Moldova” e o necesitate dictată de situaţia concretă în care ne-am pomenit şi ne vom strădui să le demonstrăm tuturor că în această ţară se poate de făcut politică bazată pe respect şi centrată strict pe aşteptările oamenilor.

Apropo, nu e corect când spuneţi că revin în politică – pentru că nici nu am plecat. Pur şi simplu, am avut o poziţie puţin mai retrasă, dând posibilitatea altora să-şi demonstreze potenţialul, dar este justificat de faptul că zilnic m-am aflat în raioane și sate, alături de oameni de care guvernarea a uitat.


Î: Cine face parte din grupul de iniţiatori ai noului partid?

E.N.: În mare parte e vorba de patrioţi ai Moldovei, de oameni care au deja o anumită experienţă politică – primari, consilieri, lideri locali. Ei reprezintă diferite localităţi şi diferite categorii, dar ceea ce îi uneşte este dorinţa de a schimba modul în care acum se face politică în Moldova. Şi, credeţi-mă, decizia de a constitui Mişcarea „Respect Moldova” nu a fost una spontană sau impusă de cineva. Noi am comunicat intens în ultima perioadă la tema situaţiei politice actuale. Am avut numeroase schimburi de opinii, s-au făcut analize, iar în final s-a ajuns la această decizie colectivă. Cred că este pentru prima dată când apariţia unei mişcări politice în Moldova este precedată de un proces de analiză şi de discuţii atât de ample.

Î: Când apare un nou partid în Moldova, una din primele întrebări la care oamenii încearcă să găsească răspuns este: cu Estul sau cu Vestul? Mişcarea Dvs. de ce orientare va fi din acest punct de vedere?

E.N.: Noi vom fi cu oamenii, cu Republica Moldova. Da, desigur, împărtăşim valorile lumii moderne, suntem adepţii democraţiei veritabile, avem o viziune clară asupra politicii externe, care va fi expusă în programul partidului, ce urmează să fie aprobat în cadrul congresului de constituire, dar, repet, pilonul de bază în activitatea noastră va fi nu orientarea geopolitică, ci respectul faţă de Republica Moldova şi faţă de cetăţeni.

Î: Cine vor fi oponenţii Dvs.?

E.N.: Noi nu ne propunem să luptăm împotriva cuiva sau împotriva la ceva – noi ne propunem să lucrăm pentru ceva şi pentru cineva. Mai concret, vom lucra pentru Republica Moldova, pentru cetăţeni, pentru bunăstarea poporului, iar în acest proces nu vom căuta oponenţi, ci parteneri. Când vorbesc de parteneri, am în vedere, în primul rând, oamenii. Fără susţinerea lor nu avem cum să reuşim în realizarea scopurilor care ni le-am propus. Iar pentru a avea această susţinere, le vom dovedi că-i respectăm pe ei, respectăm ţara. Respectul faţă de Moldova, faţă de cetăţeni va sta la baza tuturor acţiunilor noastre. Nu exclud că vom avea şi oponenţi – toţi acei care vor încerca să ne împiedice în realizarea scopurilor propuse. Dar, cel puţin, nu vom proceda ca alte partide, adică nu vom identifica din start oponenţii şi vom începe lupta cu ei, încercând să creştem politic pe seama acestei lupte. Nu noi vom căuta oponenţi, ci, probabil, pentru alţii vom deveni noi înşişi oponenţi. În primul rând, pentru cei care se vor simţi deranjaţi de activitatea noastră şi vor încerca să ne obstrucţioneze.

Î: În ultimul timp, se vorbeşte mult despre revenirea lui Vlad Plahotniuc în politică. Cândva, aţi fost în aceeaşi echipă...

E.N.: Nu am comunicat cu Vlad Plahotniuc demult. Da, ştiu că se vorbeşte despre posibila revenire a Dlui în politică, ştiu că se vehiculează denumiri concrete de partide, prin intermediul cărora ar urma să aibă loc această revenire, dar nu ar fi corect din partea mea să comentez. De aceea, vă sugerez ca la această temă să-i întrebaţi pe cei care pregătesc revenirea Dlui Plahotniuc în politică. Eu prefer să comunic doar la teme ce ţin de acţiunile noastre, lăsând la latitudinea altor partide să comunice despre procesele în care sunt implicate sau cu care au tangenţe.

Apropo, chiar dacă ar reveni Dlui în politică, nu avem cum să mergem pe aceeaşi cale, să fim în aceeaşi echipă. Cum se spune în popor, nu poţi intra în acelaşi râu de două ori. Dlui este în lista de sancţiuni a SUA şi a Marii Britanii, iar justiţia în aceste state funcţionează mult mai bine decât cea moldovenească. Şi în Republica Moldova există o sumedenie de întrebări faţă de Dlui, la care ar trebui să dea răspuns. De aceea, nici vorbă nu poate fi de careva asocieri dintre mine, colegii mei şi Dl Plahotniuc. Şi aceasta e poziţia noastră comună – a mea şi a colegilor.

Da, am avut tangenţe cu Dlui, însă doar pe filiera politică, nu în business sau în oricare alt domeniu. De aceea, noi nu purtăm nici o responsabilitate pentru ce i se incriminează Dlui Plahotniuc. Nu noi suntem cei care trebuie să-l acuzăm sau să-l apărăm. Sunt organe responsabile, care formulează întrebări în astfel de cazuri, iar Dl Plahotniuc trebuie să răspundă la ele.

Î: Se consideră că cele mai mari şanse de reuşită au partidele cu acces la cele patru resurse de bază: umane, financiare, administrative şi mediatice. De câte din aceste resurse dispuneţi?

E.N.: Resurse financiare şi administrative nu avem, dar în schimb avem oameni, uniţi de aceleaşi idei şi cu o mare dorinţă de a realiza scopurile propuse. Cât despre resursele mediatice, dacă-mi permiteţi o glumă, mizăm pe cele aflate în slujba altor forţe politice. Cu siguranţă, aceste forţe, deranjate de apariţia unui nou partid, vor da comandă presei subordonate lor să ne atace. Iar la această etapă, orice PR e binevenit, chiar şi cel negru. Glumesc, desigur. În realitate, vom miza pe puţina presă liberă care a mai rămas în Moldova şi care încă mai găseşte puteri pentru a face faţă misiunii deloc uşoare pe care o are - de a informa obiectiv oamenii. Şi, desigur, vom comunica direct cu oamenii, inclusiv prin intermediul celor peste 70 de primari care doresc să se alăture proiectului nostru politic.

Î: Unii se orientează spre Putin, alţii – spre Iohannis, a treia categorie – spre personalităţi istorice etc. Dvs. pe cine îl consideraţi reper din acest punct de vedere?

E.N.: Nu cred că e cazul să căutăm astfel de repere în alte ţări – e suficient să consultăm propria istorie. Sunt multe personalităţi ce au marcat istoria noastră, dar îndeosebi impresionant este ceea ce a reuşit să facă Alexandru cel Bun. A promovat una dintre cele mai eficiente formule ale acelor timpuri de organizare politică şi administrativă şi, cel mai important, a obţinut recunoaşterea Mitropoliei Moldovei de către Patriarhia de la Constantinopol. Iar dacă amintim că a reuşit să asigure pace Moldovei, făcând echilibristică între intereselor marilor puteri ale acelor timpuri, vedem că chiar avem ce învăţa de la el. Oare nu de asta avem noi nevoie acum?

Î: Când „Respect Moldova” va deveni partid „cu acte în regulă”?

E.N.: Ne propunem ca acest lucru să se întâmple cât mai repede posibil, pentru ca să putem demara pregătirile către primul examen serios pe care-l avem în faţă - alegerile locale generale din toamna anului curent.

În toamnă vom începe construcţia unei noi Moldove – Moldova oamenilor normali, care se respectă pe sine şi pe cei din jur. De-a lungul anilor, am avut la guvernare şi agrarieni, şi comunişti, şi verzi, şi socialişti, şi oameni răi, şi oameni buni etc. Toţi au un demonstrat ce pot. Acum vine timpul oamenilor normali noi.

3
2
0
1
10

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?