X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504

Moldova trimite primul raport privind îndeplinirea recomandărilor Comisiei Europene

19 apr. 2023,, 16:54   Politică
2771 0

Republica Moldova trimite astăzi, 19 aprilie, la Bruxelles primul raport privind îndeplinirea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene în contextul oferirii statutului de țară candidată pentru aderarea la UE.

Anunțul a fost făcut la Chișinău de către ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu în cadrul unei conferințe de presă, , scrie Radio Chișinău.

Raportul prezintă gradul de ajustare și explică detaliat care sînt progresele făcute în procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a precizat Nicu Popescu.

Dintre cele 9 recomandări ale Comisiei Europene o mare parte sînt îndeplinite, potrivit ministrului, obiectivul pentru acest an fiind de aduce la cunoștință publică demonstrarea progreselor în reforma justiției și în procesul deoligarhizare.

Domeniul justiției reprezintă cel mai mare pericol în parcursul european, a spus șeful diplomației de la Chișinău. Ministrul Afacerilor Externe crede că, în lipsa îmbunătățirilor drastice în domeniul justiției, parcursul european va fi frînat și complicat, iar orice persoană care încearcă să blocheze reforma justiției încurca procesului de aderare la UE. Orice progres în domeniul justiției este absolut crucial pentru viitorul european, precizează Nicu Popescu.


„O bună parte din recomandări pot fi îndeplinite și au fost îndeplinite deja, iar o altă serie de recomandări țin de procese care nu se termină niciodată, inclusiv de îmbunătățirea constantă a sectorului justiției. Pentru Republica Moldova obiectivul pentru acest an, inclusiv obiectiv care este clar setat și asumat în discuțiile noastre cu partenerii europeni este demonstrarea unor progrese vizibile, substanțiale și sistematice în reforma justiției, în deoligarhizare. Acestea rezultate sistematice și sistemice încep să fie văzute. Am menționat condamnarea lui Ilan Șor, am salutat revenirea Aeroportului în controlul statului”, spune Nicu Popescu.

Raportul transmis astăzi urmează a fi evaluat de către Comisia Europeană pînă în luna octombrie.

2
1
0
2
13

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?