X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 505

Gligor, despre sistemul de justiție din Moldova

21 mar. 2023,, 09:15   Politică
2784 0

În pofida rezistenței și blocării schimbărilor din sistemul de justiție, autoritățile încă mai au instrumentele necesare pentru a realiza reformele necesare și a îmbunătăți sistemul judiciar și de procurori.

O spune președintele Partidului Schimbării, Ștefan Gligor, potrivit căruia dacă situația va fi luată în serios, ar fi realist ca sistemul să fie actualizat înainte de sfîrșitul anului 2025. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 20 martie a emisiunii „Новая неделя” с Анатолием Голя de la TV8.

„Disonanța cognitivă pe care am văzut-o vineri la Adunarea Generală a Judecătorilor sugerează că pur și simplu nu înțeleg că schimbarea este inevitabilă. În loc să promoveze această schimbare, să fie parte din această schimbare, să influențeze această schimbare, ei aleg să saboteze”, a spus Gligor.

Potrivit acestuia, judecătorii au încălcat legea.

„Legea nu prevede posibilitatea întreruperii unei întîlniri. Judecătorii nu puteau decît s-o închidă și să anunțe o nouă ședință, care trebuia să aibă loc nu mai tîrziu de două săptămîni mai tîrziu. Dar nu au făcut-o. Au decis să vină cu această „întrerupere” a ședinței, procedură care nu este prevăzută de lege.


Dar ceea ce nu înțeleg este că ultimele modificări ale legii sînt făcute în așa fel încît să nu existe oportunități de blocare a activității Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Există posibilitatea numirii a șase membri ai CSM din corpul nejudiciar. sînt 12 membri în total, deci se pot depune 6 judecători și alți 6 experți ai societății civile”, a menționat Ștefan Gligor.

Acesta a adăugat că cinci judecători au fost promovați de Comisia de Pre-Vetting și că Adunarea trebuia să voteze acești candidați.

2
0
0
0
14

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?