X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Dodon: „Acum se încearcă de a mă impune să comit greșeli”

9 iun. 2020,, 18:00   Politică
3854 10

După schimbarea guvernării și evadarea lui Vladimir Plahotniuc situația privind instituțiile statului și democrația în Moldova s-a îmbunătățit semnificativ în comparație cu ceea ce a fost în iunie 2019.

Acest lucru a fost declarat de Președintele Moldovei, Igor Dodon, într-un interviu oferit pentru filmul NM „Moldova 2.0. Un an fără Plahotniuc”, menționînd că situația s-a schimbat, în sensul bun al cuvîntului.

„Cît de cît au început să funcționeze instituțiile democratice, Procuratura. Instanțele nu primesc zilnic pe o bucată de hîrtie instrucțiuni de la politicieni ce hotărîri să adopte. Vreau să vă reamintesc că în perioada lui Plahotniuc chiar și deciziile ce țin de divorțuri, cu privire la acordarea unei mașini sau a unei case la soț sau soție, în cazuri mai mult sau mai puțin serioase, au trecut prin biroul lui Plahotniuc. Și toți judecătorii au știut despre asta. Oamenii de afaceri se temeau. Amintiți-vă, oamenii se temeau să vorbească la telefon. Vorbeau în șoaptă. Colectivele întreprinderilor publice se temeau să vorbească, deoarece nu dă Doamne, cineva va bănui că ești împotriva lui Plahotniuc sau împotriva Partidului Democrat și vei avea probleme”, a amintit șeful statului.

Potrivit acestuia, acest lucru nu putea dura mult timp.

„Criticii din partea foștilor parteneri sau ai societății civile care acum ne critică au uitat probabil ce a fost înaintea noastră, cînd toată lumea se temea să respire. Oamenii de afaceri așteptau că cineva poate să vină să le spună: „ Auzi, ai o afacere bună! Și cît costă?”. Dacă el spunea că nu o vinde, iar aceasta deja căzuse pe placul cuiva din cohorta lui Plahotniuc, acest om de afaceri, prin Morari sau alții, ajungea la închisoare pe un an sau dacă le trecea pe numele lor mai repede, îl eliberau mai repede. Așa ceva a fost... Dar nu există acum. Nu există cazuri penale politice. Procurorul a clasat dosarele penale chiar și împotriva adversarilor mei care mă critică”, a spus Igor Dodon.


„De aceea eu consider că situația s-a schimbat și s-a schimbat în bine, iar acest lucru trebuie continuat. Vreau să trăiesc în această țară, vreau ca copiii mei să locuiască aici și vreau ca aceste adevărate instituții ale statului să lucreze în țara noastră, și ca ele să nu fie dependente de politicieni, să nu fie dependente de președinte. Dodon este președintele astăzi, ulterior poate să nu fie și nu va fi. Situația se schimbă. Președinții, politicienii, premierii vin și pleacă, iar instituțiile democratice ale statului trebuie să fie întotdeauna funcționale. Se pare că am reușit să punem această bază în această perioadă, din iunie 2019”, a menționat șeful statului.

El a recunoscut că peste tot în politica se aplică regulile junglei. „Parteneri pot fi, dar nu există prieteni în politică și mereu cîștigă cel mai puternic care are nervi mai tari. Acum se încearcă de a mă impune să comit greșeli. Dar nu vor reuși. Cred că vom merge mai departe”, a spus Igor Dodon.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?