Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Zi de doliu național cu drapele coborâte în bernă: Mircea Snegur, petrecut pe ultimul drum

16 sep. 2023,, 09:15   Politică
2671 0

Zi de doliu național în Republica Moldova. Primul președinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, este petrecut pe ultimul său drum.

Mircea Snegur va fi înmormîntat astăzi, la Cimitirul Central din Chișinău, de pe strada Armenească.

În țară este zi de doliu național. În această zi, în toate localitățile din țară, precum și în misiunile diplomatice și consulare ale Republicii Moldova de peste hotare, va fi arborat în bernă Drapelul de Stat al Republicii Moldova.

De dimineață, a avut loc Sfînta Liturghie și Prohodul la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului”, după care Cortegiul Funerar s-a deplasatde la Catedrala Mitropolitană „Nașterea Domnului” la Palatul Republicii.

Toți cei care vor să-și ia rămas bun și să aducă un ultim omagiu lui Mircea Snegur sînt așteptați la Palatul Republicii, începînd cu ora 10:00 pînă la ora 12:00.


La ora 12:00, se va cinsti memoria președintelui Mircea Snegur prin păstrarea unui moment de reculegere. Totodată, va avea loc un miting de doliu la Palatul Republicii.

La ora 13:00, cortegiul funerar se va deplasa de la Palatul Republicii la Președinția Republicii Moldova, acolo unde va fi adus un ultim omagiu președintelui Mircea Snegur. Un omagiu va fi adus primului președinte și în Piața Marii Adunări Naționale, după care cortegiul funerar se va deplasa la Cimitirul „Central” din strada Armenească.

Mitingul funerar la cimitir va avea loc la orele 14:30.

Pe pagina web a Președinției a fost publicat un necrolog care amintește despre aportul Președintelui Mircea Snegur la consolidarea statului Republica Moldova: „A pledat cu certitudine și verticalitate pentru limba romînă și tricolor - valori ce au unit oamenii în gîndire și în simțire, adunîndu-i în Piața Marii Adunări Naționale în momentele cruciale ale istoriei. Discursul Președintelui în fața oamenilor, în ziua de 27 august 1991, a conferit încredere în viitorul liber și democratic al țării noastre”.

Reamintim că Mircea Snegur s-a stins din viața în noaptea de 14 septembrie, din cauza unei boli incurabile. Fostul președinte avea 83 de ani.

Mircea Snegur a fost numit președinte al Republicii Sovietice Socialiste Moldova de către Sovietul Suprem pe 3 septembrie 1990, iar cu un an mai tîrziu, Parlamentul a adoptat Declarația de Independență.

Snegur a fost și principalul susținător al proiectului de lege care prevedea conferirea limbii romîne a statutului de limbă oficială, dar și revenirea la drapelul tricolor.

0
0
0
2
7

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?