Transnistria stiri: 1424
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Zaharova: "NATO vrea să transforme Moldova într-un poligon pentru confruntarea geopolitică cu Rusia"

11 apr. 2023,, 10:30   Politică
3663 0

NATO, declarîndu-și disponibilitatea de a aprofunda cooperarea cu Chișinăul, se pare că pregătește Moldova să devină un poligon pentru confruntarea geopolitică cu Rusia.

Acest lucru se afirmă într-un comentariu al reprezentantului oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Astfel ea a comentat declarația prim-adjunctului Secretarului General al NATO, Mircea Geoană, care a spus că blocul Nord-Atlantic a depășit demult în relația cu Republica Moldova etapa Parteneriatului pentru Pace și este gata să ofere "sprijin suplimentar în mod practic, financiar și politic", pe care Chișinăul l-a solicitat Alianței în condițiile presupusei "presiuni crescînde" din partea Rusiei. "Alianța Nord-Atlantică este dispusă să meargă atît de departe, cît Republica Moldova este doritoare să meargă în relația cu NATO ", a subliniat el.

"Am văzut la ce duce aprofundarea cooperării unor state cu Alianța și promisiunile sale de "sprijin" în fața "amenințării rusești" – "revoluții colorate", lovituri de stat, instabilitate politică și criză economică. Acest lucru este valabil mai ales pentru spațiul post-sovietic, care este un fel de "poligon" pentru NATO pentru confruntarea geopolitică cu țara noastră. Se pare că o astfel de soartă o așteaptă și pe Republica Moldova", a declarat reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, comentînd declarația lui Mircea Geoană.

"Am subliniat în repetate rînduri că diferitele formate de parteneriat pentru aprofundarea cooperării cu NATO servesc mai mult drept instrument de manipulare, decît să vizeze o cooperare cu adevărat reciproc avantajoasă și egală și consolidarea securității în Euro-Atlantic. Încercările de a atrage Moldova în blocul Nord-Atlantic par deosebit de cinice pe fondul situației din Ucraina, care a fost în mare parte provocată de politica iresponsabilă de extindere a Alianței", a spus Maria Zaharova.

Ea și-a exprimat speranța că "în Moldova încă mai există forțe politice capabile să conștientizeze faptul că apropierea de NATO va fi urmată de pierderea suveranității, iar extinderea neîngrădită a Alianței nu este altceva decît o continuare a tradițiilor neocoloniale ale Occidentului, care nu iau în considerare nici specificul politicilor interne ale statelor, dar nici legăturile stabilite de secole cu vecinii lor".

După cum s-a anunțat anterior, cetățenii Republicii Moldova sunt împotriva aderării țării la NATO. Despre acest lucru vorbesc rezultatele sondajelor de opinie.


Autoritățile Moldovei au declarat anterior că republica nu va adera la NATO, dar, ca orice stat neutru, trebuie să-și asigure securitatea, mai ales în condițiile actuale cînd în țara vecină se duce un război și cînd pe lîngă granița noastră sau prin spațiul nostru aerian zboară din cînd în cînd rachete.

32
0
0
1
6

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?